Σεμινάριο για την ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς στην Άνδρο

Σεμινάριο για την ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς στην Άνδρο

Η ομάδα του έργου LIFE TERRACESCAPE διοργανώνει Σχολείο Ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί 6-13 Νοεμβρίου 2021 στην Άνδρο,  για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευομένων (15).

Σχολείο ξερολιθιάς στην Άνδρο, 6-13 Νομεμβρίου 2021

H τέχνη της ξερολιθιάς, δηλαδή η γνώση της κατασκευής κτισμάτων με λίθους χωρίς την χρήση κονιάματος ή άλλου συνδετικού υλικού, έχει εγγραφεί το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Σκοπός του Σχολείου είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από τη μεταφορά θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στους νέους τεχνίτες πέτρας. Απώτερος σκοπός, η διατήρηση της τέχνης η οποία έχει διαμορφώσει το διαχρονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου, με την ελπίδα ότι η ίδια τέχνη θα συνεχίζει να το διατηρεί. Η διδασκαλία θα γίνει από έμπειρους τεχνίτες-εκπαιδευτές που προέρχονται από την Άνδρο, την Ήπειρο αλλά και τη Γαλλία.

Το νησί της Άνδρου, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, χαρακτηρίζεται από το αναβαθμιδωμένο τοπίο και την παρουσία πλήθους ξερολιθικών κατασκευών. Το ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο και η απουσία καλλιεργήσιμης γης οδήγησε τους κατοίκους στην δημιουργία αναβαθμίδων, των τοπικών «αιμασιών», με το ιδιαίτερο ύφος δόμησης ξερολιθιάς με «στήματα» που είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Εκτός από το τις αιμασιές, στην Άνδρο κατασκευάστηκαν και άλλα ξεχωριστά ξερολιθικά κτίσματα, με χαρακτηριστικότερα τα μικρά αλώνια, τις μελισσοθουρίδες, τα μελισσόσπιτα.

INFO

—Το σεμινάριο, διάρκειας πέντε+δύο (5+2) ημερών, απευθύνεται σε κατοίκους της Άνδρου και άλλων νησιών του Αιγαίου, αλλά και τη ηπειρωτικής Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να μάθουν και να εφαρμόσουν την τέχνη της ξερολιθιάς. Οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στην πρακτική της αποκατάστασης ξερολιθικών κατασκευών, μονοπατιών και άλλων σημαντικών ξερολιθικών στοιχείων του τοπίου.

—Εκτός από το αμιγώς πρακτικό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θεωρητικό μέρος, με παρουσιάσεις και συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του παλαιού σχολείου στον οικισμό Κοχύλου Άνδρου https://goo.gl/maps/mRv52MsjtpGybBAy6

—Η συμμετοχή για εκπαίδευση είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Για τη διανυκτέρευση μικρού αριθμού εκπαιδευομένων θα διατεθούν κουκέτες διανυκτέρευσης.

—Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο Σχολείο Ξερολιθιάς, συμπληρώσετε την αίτηση που θα βρείτε εδώ: https://forms.gle/PgsGwxoxmFRpCVfy7

— Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο: terracescape@aegean.gr

The post Σεμινάριο για την ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς στην Άνδρο appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf