Είναι η παραλία Μπατσίου καθαρή; 2ο μέρος!

nurdles

ή αλλιώς …το μεγάλο μικροπλαστικό πρόβλημα

Στο ζήτημα της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο προφανή. Το ότι δεν βλέπουμε απορρίμματα μετά τον καθαρισμό ενός χώρου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο χώρος είναι απαλλαγμένος από ρύπανση.

Ο καθαρισμός της παραλίας του Μπατσίου που διοργάνωσε το Λιμεναρχείο Άνδρου στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 όπου βρέθηκαν άφθονα μικροπλαστικά, προσφέρει μια εξαιρετική αφορμή για να μιλήσουμε γι’αυτά.

Τι είναι τα μικροπλαστικά;

Έχετε ξανακούσει κι εσείς για τα μικροπλαστικά; Περί τίνος πρόκειται; Και τι είναι τα “nurdles”;

Το πλαστικό είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος απορριμμάτων που βρίσκεται στις θάλασσές μας. Τα πλαστικά θραύσματα υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Επειδή είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά σε μήκος (περίπου στο μέγεθος μιας φακής) ονομάζονται «μικροπλαστικά». 

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν κι όμως βρίσκονται σχεδόν παντού! 

Τα πλαστικά σπάνε σε κομματάκια. Με την πάροδο του χρόνου, ο ήλιος και η θερμότητα τα μετατρέπουν σε μικρότερα κομμάτια έως ότου τελικά καταλήξουν σε μικροσκοπικά μεγέθη.

Καταλήγουν στο νερό, καταναλώνονται από τα ζώα που νομίζουν ότι είναι φαγητό, καταλήγουν στο σώμα μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, έχουν βρεθεί ακόμα και στον πλακούντα εμβρύων. Έχουν εντοπιστεί ακόμη και στα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη, στον Αρκτικό Ωκεανό (δηλαδή στο Βόρειο Πόλο!), αλλά και στην τάφρο των Μαριανών (δηλαδή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών). Κι αν αυτά τα μέρη σας φαίνονται πολύ μακρινά και πιστεύετε ότι δε σας αφορούν, τότε κοιτάξτε πιο προσεκτικά την άμμο όπου παίζουν τα παιδιά σας την επόμενη φορά που θα πάτε στην παραλία. Η παραλία του Μπατσίου πάντως είχε πολλά!

Τι είναι τα nurdles ή αλλιώς λεγόμενα πλαστικά σφαιρίδια;

Τα nurdles ή πλαστικά σφαιρίδια είναι κομμάτια πλαστικού περίπου στο μέγεθος της φακής, επομένως εξ ορισμού θεωρούνται μικροπλαστικά εφόσον δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά. Τα πλαστικά σφαιρίδια αποτελούν το πρώτο βήμα στη διαδικασία κατασκευής οποιουδήποτε πλαστικού αντικειμένου. Τα πλαστικά δοχεία, οι σακούλες και τα μπουκάλια σας ήταν όλα κάποτε πλαστικά σφαιρίδια. Κάθε πλαστικό σφαιρίδιο δημιουργήθηκε για να λιώσει και να μετατραπεί σε ένα προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο. Αυτά τα σφαιρίδια είναι τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σχεδόν όλων των πλαστικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε σήμερα, από πλαστικές συσκευασίες έως ανταλλακτικά αυτοκινήτων. 

Γιατί βρίσκουμε τα πλαστικά σφαιρίδια στις παραλίες και γενικά στη φύση;

Σε οποιοδήποτε στάδιο της βιομηχανικής διαδικασίας ή μεταφοράς τους, αυτά τα μικροσκοπικά σφαιρίδια μπορεί “ξεφύγουν” καθώς είναι μικρά, ελαφρά και επιπλέουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρείται ότι 230.000 τόνοι πλαστικών σφαιριδίων καταλήγουν στη θάλασσα ετησίως.

Είναι επικίνδυνα;

Ναι, είναι επικίνδυνα. Όπως είπαμε, τα ζώα τα τρώνε περνώντας τα για τροφή. Επιπλέον, μόλις τα πλαστικά βρεθούν στη θάλασσα προσελκύουν και συγκεντρώνουν χημικούς ρύπους. Έτσι μπορούν στη συνέχεια να γίνουν μια πιθανή πηγή τοξικών χημικών. Και δεν είναι μόνο αυτό: τα πλαστικά σφαιρίδια παρέχουν ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να σχηματιστούν βακτήρια που με τη σειρά τους μπορούν να φιλοξενήσουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο επιβλαβής για τον άνθρωπο Escherichia coli (E.coli).

Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για το πρόβλημα των μικροπλαστικών;

Να μειώσουμε το πλαστικό! Αν δεν αλλάξουμε τώρα συνήθειες, αν δεν μειώσουμε γενικότερα τη χρήση πλαστικού, ούτε εμείς θα επιβιώσουμε, ούτε ο πλανήτης. Ο παράδεισος της Άνδρου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η θάλασσα και η γη μας είναι ο καθρέφτης της καθημερινής μας ζωής. 

Γίνετε πρωτοπόροι, επενδύστε σε εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις και βγάλτε το πλαστικό από τη ζωή σας για μια πιο καθαρή και πιο πράσινη Άνδρο!

ΑΠΛΑ μειώνουμε τα πλαστικά!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε https://www.nurdlehunt.org.uk/the-problem.html 

Θέλετε να λάβετε μέρος στις δράσεις για μια πιο καθαρή και πράσινη Άνδρο; Μείνετε συντονισμένοι/ες στα Social Media “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”.

https://www.facebook.com/cleangreenandros

https://www.instagram.com/cleangreenandros/  

https://www.linkedin.com/company/andros-research-center

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf