Πεζοπορία φροντίδας στις Χάρτες κυκλική 2021

Πεζοπορία φροντίδας στις Χάρτες κυκλική 2021

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου, Άννα Βούλγαρη

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη φθινοπωρινή μας πεζοπορία φροντίδας και την 2η μέσα στο 2021! Οι περιορισμοί εξαιτίας του κορονοϊού μας είχαν αναγκάσει να σταματήσουμε τις υπέροχες αυτές εξορμήσεις. Η χαρά όλων μας ήταν μεγάλη, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως νιώθαμε σα να ήταν η πρώτη φορά!

Ας δούμε όμως τι έγινε το περασμένο Σάββατο…

Το βράδυ της Παρασκευής και το ξημέρωμα Σαββάτου έριξε μια καλή βροχή, όταν φτάσαμε στο σημείο συνάντησης, στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, στη διασταύρωση με τον Σιδώντα ο καιρός είχε ανοίξει, έτσι έγινε γλυκός με αραιή νέφωση και βαθμηδόν αρκετή ηλιοφάνεια. Η παρέα ήταν μεγάλη, ενθουσιώδης, η μέρα ιδανική για πεζοπορία.

Ο οικοδεσπότης Μιχάλης Τριδήμας μας περίμενε στην αρχή της κυκλικής διαδρομής, εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος. Οι Χάρτες είναι το τελευταίο χωριό της Άνδρου προς τον Κάβο Ντόρο, τα σπίτια του χωριού είναι αραιοκτισμένα μιας και το κάθε σπίτι έχει ένα μεγάλο σε έκταση κτήμα που συνήθως καταλήγει στον ποταμό και από εκεί αρεύεται. Οι Χάρτες είναι το τελευταίο χωριό αλλά συνάμα και το πρώτο που συναντάμε από βόρεια. Η περιοχή εκτός από το ποτάμι είναι ξερή με λίγα δέντρα, αρκετά σχίνα, κάποιες ελιές, συκιές… είναι μια άλλη ομορφιά δείγμα όμως της πολύμορφης βιοποικιλότητας της Άνδρου που μέσα σε λίγα χιλιόμετρα αλλάζει εντελώς το τοπίο, το γυμνό ξερό χώμα γεμίζει δέντρα και το άνυδρο πλημμυρίζει από νερά, λίμνες, καταρράκτες, πηγές… (και όλα αυτά στις Κυκλάδες!)

Ο Μιχάλης άνοιξε σχεδόν μόνος του το μονοπάτι που έχει απόσταση 4,2km πλησιάζει κάπως κοντά στην παραλία Μεγάλη Πέζα, περνά πίσω από τον φάρο της Φάσας, φτάνει μέχρι το νεκροταφείο του χωριού τον Αη Γιάννη και κατόπιν κατηφορίζει προς το ποτάμι και τα σπίτια του χωριού. Η θέα είναι καταπληκτική ειδικά στα σημεία κοντά στο φάρο που διακρίνονται πολύ καλά τα πλοία που ανεβοκατεβαίνουν τον Κάβο Ντόρο, αλλά και προς την ενδοχώρα προς το Καλυβάρι και τα Πέζα.

Το χωριό έχει είκοσι σπίτια, τα δέκα από αυτά κατοικούνται όλο το χρόνο, οι κάτοικοι ήταν πάντα κτηνοτρόφοι, γεωργοί και μελισσοκόμοι.

Στο διάβα μας πραγματοποιήσαμε αρκετές στάσεις προκειμένου ο Μιχάλης να μας δώσει πληροφορίες για την φύση και τη δύσκολη ζωή των κατοίκων τα παλιά χρόνια. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία του χωριού Αγία Μαύρα, επίσης ένα μελισσοκήπι, ένα παλιό σχεδόν ανέγκιχτο στο χρόνο ελαιοτριβείο, μια πηγή.

Η διαδρομή μας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο ελαιοτριβείο, επίσης στις εγκαταστάσεις “3 Μέλισσες” όπου μας προσφέρθηκαν σπιτικοί λουκουμάδες με υπέροχο μέλι και ρακί. Οι “3 Μέλισσες” παράγουν, συσκευάζουν και πωλούν μελισσοκομικά προϊόντα. Μέλι θυμαρίσιο, ρείκι, θρούμπι, σφενδάμι, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, κερί. Εκτός από τα εύγεστα προϊόντα έχουν καλαίσθητες συσκευασίες. (μπορείτε να δείτε εδώ τα προϊόντα facebook.com/3Melisses)

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν, ιδιαίτερα τον Μιχάλη Τριδήμα και την οικογένεια του για τη φιλοξενία και τα όσα ενδιαφέροντα μας είπαν.

Ανανεώνουμε το rendez-vous μας για το επόμενο Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου 2020 φυσικά καιρού επιτρέποντος!

Βίντεο και πολλές φωτογραφίες από την πεζοπορία θα βρείτε στα social media Andros Routes:
facebook.com/AndrosRoutesGr

instagram.com/androsroutes

The post Πεζοπορία φροντίδας στις Χάρτες κυκλική 2021 appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf