Από Βραχνού – Όρμος Κορθίου… απολογισμός 6ης πεζοπορίας φροντίδας 2021!

Από Βραχνού – Όρμος Κορθίου… απολογισμός 6ης πεζοπορίας φροντίδας 2021!

Συντονιστής πεζοπορίας, Κείμενο: Αντώνης Σπέρτος

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου

Μια νέα πεζοπορία με την οργάνωση του Andros Routes πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, στο μονοπάτι 5 του πεζοπορικου δικτύου, όπου 28 κεφάτοι και ενθουσιώδεις πεζοπόροι περπάτησαν στη γραμμική πορεία της διαδρομής 9,5 χιλιομέτρων από Βραχνού προς Κόρθι σε διάρκεια 6 ωρών, επωφελούμενοι ενός “παραθύρου” ηλιοφάνειας του καιρού μεταξύ των συνεχόμενων βροχερών ημερών.

Η εντυπωσική θέα της Χώρας από του Βραχνού

Η πρωινή μας συνάντηση ήταν στην «πλατεία» του χωριού Βραχνού (υψόμετρο 220 μέτρα). Αφού έγινε μια σύντομη ενημέρωση για την διαδρομή καθώς και μια μικρή αυτο-παρουσίαση των συμμετεχόντων, η ομάδα ξεκίνησε την πεζοπορία μπαίνοντας στην «Βαθιά Στενή», ένα από τα πιο «δύσκολα» κομμάτια της πεζοπορίας μας λόγω της απότομης ανηφόρας (300 μέτρα υψομετρική διαφορά σε περίπου ένα χιλιόμετρο απόσταση). Παράλληλα στο κομμάτι αυτό λόγο της πυκνή βλάστησης χρειάστηκε να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις κοπής κλαδιών, βάτων, ασπαρτιών και άλλων, τα οποία εμπόδιζαν την καλή προσβασιμότητα του μονοπατιού. Ανταμοιβή της επίπονης προσπάθειας στο συγκεκριμένο κομμάτι, είναι η μοναδική θέα προς την Χώρα.

Έξω Βουνί, Μέσα Βουνί

Μετά από περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά βγήκαμε στο ψηλότερο σημείο της ανηφόρας (520 μέτρα), στον «Σταυρό», όπου κάναμε και την πρώτη μας μικρή στάση. Στην συνέχεια η διαδρομή γίνεται ευθεία και κατηφορική, οπότε ήταν ευκαιρία να πάρουμε μια ανάσα και να απολαύσουμε την θέα στα «Διποτάματα» και το «Πάνω Κάστρο». Αφού περάσαμε το «Παλιο-πέρβολο» ένα σημείο που μπορεί ο πεζοπόρος να βρει νερό για να γεμίσει το παγούρι του, κατευθυνθήκαμε προς το «Έξω Βουνί».

Στην εκκλησία την Αγίας Παρασκευής (Βυζαντινής – Μεταβυζαντινής περιόδου) ο πάντα χαμογελαστός και φιλόξενος επίτροπος, Γιάννης Χαλάς είχε ανοίξει την εκκλησία και μας περίμενε με ένα υπέροχο κέρασμα. Εντύπωση μας έκανε στο προαύλιο του ναού ο υπερ-αιωνόβιος πλάτανος (135 ετών) καθώς και ότι στο χωρίο τον χειμώνα μένουν μόλις 5 κάτοικοι. Αρκετοί από την ομάδα επισκέφτηκαν την βρύση του χωριού, η οποία είναι δίπλα στην εκκλησία.

Με φορτωμένες τις μπαταρίες ξεκινήσαμε γύρω στην μία για το υπόλοιπο της διαδρομής (είχαμε κάνει περίπου 4 χιλιόμετρα και είμασταν σε υψόμετρο 520 μέτρα). Περνώντας από το «Πέρα Χωρίο» ένας μικρό οικισμό με τρία σπίτια κατευθυνθήκαμε προς το «Κατάβολο» και από εκεί μπήκαμε στο Μέσα Βουνί (υψόμετρο 580 μέτρα).

Εντυπωσιαστήκαμε με το «Δάσος Αριάς» που είναι δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Λίγο πριν βγούμε από το χωρίο, μας περίμενε μια όμορφη συνάντηση με την κα. Ευγενία, μια πολύ χαρούμενη κυρία η οποία μας καλωσόρισε και αφού μας είπε λίγα λόγια για την ζωή στο χωρίο, προσφέρθηκε με τον γιό της να μας προσφέρει «ένα ρακί για τον δρόμο» . Βγαίνοντας από το χωρίο, περάσαμε μια όμορφη παραδοσιακή βρύση και την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας. Δίπλα στην εκκλησία συναντήσαμε τον κ. Κώστα και την κα Βιολέτα να μαζεύουν βελανίδια για τα ζώα τους.

Γιαννισαίο, Λαρδιά, Ρωγό και ο όμορφος Γιαλός μέσα στα μάτια μας!

Με κατεύθυνση τον «Λευκόποδα» και εντυπωσιασμένοι από του γεωλογικούς σχηματισμούς τον τεσσάρων κορυφών με σχήμα ηφαιστείου (Γερακώνα, Προφήτης Ηλείας, Λευκόποδας, Κάστρο) φτάσαμε στο χωριό Γιαννισαίο. Μια επίσης υπέροχη θέα προς το Κόρθι μας περίμενε για να αποτυπώσουμε στις φωτογραφίες μας. Αφού περάσαμε τα όμορφα και πάντα περιποιημένα δρομάκια του χωριού και λίγο πριν βγούμε από το χωριό, συναντήσαμε το υπέροχο κτίσμα του παλιού δημοτικού σχολείο το οποίο οικοδομήθηκε το 1887. Στην συνέχεια μπήκαμε στην Λαρδιά. Ένα χωριό με υπέροχη θέα προς το Κόρθι. Το φιλόξενο καλωσόρισμα του Γιώργου και της κα. Χαζάπη μας έδωσε δύναμη για να διανύσουμε το τελευταίο κατηφορικό κομμάτι της διαδρομής.

Μπαίνοντας στο Ρωγό και περπατώντας το τελευταίο χιλιόμετρο δίπλα στον «Ποταμό» όλοι νιώσαμε την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης μια υπέροχης αλλά και παράλληλα απαιτητικής διαδρομής με σύμμαχο την ηλιόλουστη μέρα.

INFO
Πεζοπορία φροντίδας στο μονοπάτι Νο 5
Σημείο εκκίνησης: Βραχνού
Σημείο Τερματισμού: Γιαλός (Όρμος Κορθίου)
Συνολική απόσταση: 9,5 χιλιόμετρα
Διάρκεια: περίπου 6 ώρες
Αριθμός συμμετεχόντων: 28
Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια, θερμοκρασία 18 με 20 βαθμούς, άπνοια.

Ευχαριστούμε θερμά τον εξαιρετικό οδηγό Αντώνη Σπέρτο που σαν τυπικός Ανδριώτης οικοδεσπότης τα είχε όλα οργανώσει στην εντέλεια… μας ξενάγησε άψογα, άνοιξε την εκκλησία για να την δούμε, οργάνωσε τα κεράσματα, μας κέρασε τα υπέροχα τυροπιτάκια της μητέρας του κυρίας Όλγας
Χαρήκαμε επίσης πολύ με τους ανθρώπους που συναντήσαμε στο μονοπάτι, για τα καλά τους λόγια και την πηγαία τους χαρά που είδαν κόσμο να περπατά στο αυτή την έρημη εποχή.

Βεβαίως όλες οι πεζοπορίας φροντίδας δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν χωρίς όλους εσάς που μας ακολουθείτε και γι’ αυτό κάθε φορά σας ευχαριστούμε. Ραντεβού στην επόμενη πεζοπορία! Ως τότε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον!

Route Angel

The post Από Βραχνού – Όρμος Κορθίου… απολογισμός 6ης πεζοπορίας φροντίδας 2021! appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf