Συνάντηση του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου με τον Δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη

Συνάντηση του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου με τον Δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη

Tα μέλη της διοίκησης του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου συναντήθηκαν τη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου με τον Δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, παρευρισκομένων από τη πλευρά του ΕΚΑ οι κκ Όλγα Καραγιάννη (εκ των ιδρυτικών μελών), Άννα Βούλγαρη (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας), Βιολάντη Βρατσάνου (υπεύθυνη οικονομικών), Μαρία Κυριαζή (υπεύθυνη νομικών υποθέσεων), Άννα Καλατζή (συντονίστρια εθελοντικής ομάδας και υπεύθυνη δικτύου) και ο κ. Γιώργος Βρεττός (τεχνικός σύμβουλος, ενώ από τη πλευρά του Δήμου, ο κ. Λοτσάρης πλαισιώθηκε από το διευθυντή της τεχνικής υπηρεσία του Δήμου Κώστα Γκλάρα, τον Ισίδωρο  Νικολάου και τη νομική σύμβουλο του Δήμου Κατερίνα Κυρτάτα.

Βασικός σκοπός της συνάντησης, η οποία ήταν μια πρωτοβουλία του ΕΚΑ, ήταν η έναρξη συστηματικής συνεργασίας για τη στήριξη και ενίσχυση του έργου του φορέα κυρίως δια του εγχειρήματός του ANDROS ROUTES,, όσον αφορά τα νομικά και τεχνικά θέματα που έχουν ανακύψει κατά τη συντήρηση του παλαιού πεζοπορικού δικτύου , που το εγχείρημα στα πλαίσια του σκοπού του έχει χαρτογραφήσει, διανοίξει και συντηρεί με εθελοντική εργασία για πλέον των 10 ετών , σε μία επιτυχή εκ του αποτελέσματος προσπάθεια της ανάπτυξης ενός εναλλακτικού τουρισμού για το νησί και της διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για το έργο που μέχρι τώρα έχει γίνει και τον αντίκτυπο στη τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις καθώς και για τα νομικά και τεχνικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και τις ενέργειες που απαιτούνται, δεδομένου ότι από άποψη νομικού καθεστώτος το παλαιό παραδοσιακό πεζοπορικό δίκτυο εξακολουθεί να αποτελεί κοινόχρηστο οδικό δίκτυο που ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου ως δημοτικές οδοί.

Συζητήθηκαν δύο κύκλοι προβλημάτων:
Α. οι καταστροφές που παρατηρούνται στα μονοπάτια και οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε φυσικά αίτια αλλά και σε ανθρώπινες επεμβάσεις. Ιδιαίτερα για τις τελευταίες έγινε εκτενής συζήτηση σε τρέχοντα περιστατικά καταπατήσεων τμημάτων του οδικού δικτύου , προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες νομικές ενέργειες για τη προστασία τους. Σχετικά με τις μη συνήθεις και μεγάλες σε μέγεθος φυσικές καταστροφές, οι οποίες κατά μέγιστο βαθμό αφορούν τη πτώση των ξηρολιθικών τοίχων που ορίζουν τις στενές του πεζοπορικού δικτύου ( έργο και τέχνη ανεπανάληπτη και προστατευόμενη ως άυλη πολιτιστική κληρονομία) εξετάστηκε το ενδεχόμενο εξεύρεσης κονδυλίων για την αναστύλωσή τους, κατά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος, καθότι εκτός ότι η εικόνα των ξηρολιθικών κατασκευών δίνουν το χαρακτήρα του τοπίου της Άνδρου, αποτελούν και την ασπίδα προστασίας της από τις βροχοπτώσεις και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όλο πιο συχνά βλέπουμε τελευταία.

Β. το νομικό καθεστώς προστασίας του πεζοπορικού δικτύου και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο προς τη Δασική Υπηρεσία όσο και προς το Κτηματολόγια για τη καταχώρησή τους ως δημοτικών οδών.

Η συνάντηση διήρκησε πλέον της μία ώρας και έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου ρόλου του ΕΚΑ στην προστασία, ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου. Ο Δήμαρχος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ενημέρωσή του και υποσχέθηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του την ενεργοποίηση των μηχανισμών προς επίλυση των προβλημάτων.

Με την ευχή παρόμοιες συναντήσεις να συνεχιστούν στο μέλλον για το καλό της Άνδρου που όλοι αγαπάμε, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την ακρόαση και αναμένουμε σύντομα την σε πρακτικό πλέον επίπεδο συνεργασία και ενεργοποίηση σχεδίου κοινής δράσης.

Το ΕΚΑ και οι εθελοντές της Διοίκησής του, όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα άμεσης πλέον επίλυσης των προβλημάτων αυτών για τη διατήρηση και προστασία του πεζοπορικού δικτύου της Άνδρου, που έχει εκτείνει τη τουριστική περίοδο σε πλέον των έξι μηνών (Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο) με αντίστοιχη ωφέλεια της τοπικής οικονομία και των επιχειρήσεων, θεωρούν καθήκον τους να κάνουν άνοιγμα στη τοπική κοινωνία με τη δέουσα ενημέρωση επί των θεμάτων.

Για το ΕΚΑ
Ολγα Καραγιάννη, Άννα Καλατζή, Βιολάντη Βρατσάνου, Γιώργος Βρετός, Μαρία Κυριαζή, Άννα Βούλγαρη.

The post Συνάντηση του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου με τον Δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf