Διάκριση για την Άνδρο – δράση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για το νερό

Διάκριση για την Άνδρο – δράση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για το νερό

Ένταξη δράσης του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου (εγχείρημα Andros Routes) στη νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τη διάσωση των παραδόσεων των νησιών – Cycladic Identity.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υλοποιεί μια νέα πρωτοβουλία με το όνομα “Cycladic Identity” που έχει ως στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητας.
Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία υποστηρίζει φορείς που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες στα πεδία του πολιτισμού, της βιοποικιλότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, χρηματοδοτώντας επιλεγμένες δράσεις τους (https://cycladic.gr/page/cycladic-identity)

Την αξιολόγηση των προτάσεων έχει αναλάβει η Επιστημονική Επιτροπή που αποτελείται από τους δρα Δημήτρη Αθανασούλη (διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), δρα Μάικλ Μπόιντ (ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας και Πολιτισμού, Ινστιτούτο Κύπρου), Δημήτρη Καραβέλλα (γενικό διευθυντή WWF Ελλάς), δρα Αγγελική Κοσμοπούλου, (αρχαιολόγο και σύμβουλο Βιωσιμότητας).

Οι Κυκλάδες διατηρούν, ακόμα σήμερα στις μέρες της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας τους, την παράδοση και την ταυτότητα μέσα από την αρχιτεκτονική, τη μουσική, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Η απλότητα και η γεωμετρία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της κυκλαδίτικης αισθητικής.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξης το Ερευνητικο Κέντρο Άνδρου (εγχείρημα Andros Routes) υπέβαλε στο Cycladic Identity πρόταση για την μελέτη και καταγραφή των παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου. Πρόκειται για τον σημαντικότερο φυσικό πόρο που διαθέτει το νησί και στον οποίο οφείλονται η πλούσια βλάστηση, χλωρίδα, πανίδα και βιοποικιλότητα του.
Η πρόταση περιλαμβάνει την ψηφιακή καταγραφή των παλαιών ορεινών πηγών και ιστορική τεκμηρίωση των συστημάτων διαχείρισης τους, πρόκειται για μια πολύτιμη πρακτική και πυλώνας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου.

Οι εθελοντές και όσοι δουλεύουμε για τα Ανδριώτικα μονοπάτια, είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για την υποστήριξη της δράσης μας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μέσω της πρωτοβουλίας Cycladic Identity.
Άνδρος και νερά είναι ταυτόσημες έννοιες κι επιθυμία μας είναι να καταγράψουμε και να μοιραστούμε με κατοίκους και επισκέπτες την πολύτιμη αυτή γνώση διαχείρισης τους, ευελπιστώντας πως η συνθήκη αυτή που θέλει την Άνδρο Υδρούσα ποτέ να μην αλλάξει!

The post Διάκριση για την Άνδρο – δράση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για το νερό appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf