Απολογισμός 8ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Μονή Παναχράντου – Ζαγορά

Απολογισμός 8ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Μονή Παναχράντου – Ζαγορά

Κείμενο: Παντελής Σιαμπάνος, Κατερίνα Πανταζή
Φωτογραφίες: Παντελής Σιαμπάνος, Kristen Mann, Αντώνης Σάσσαλος, Κατερίνα Πανταζή, Σοφία Σταλμπουτζή
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Μεγάλη η συμμετοχή στην όγδοη πεζοπορία φροντίδας του Andros Routes. Συνολικά 43 άτομα από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ολλανδία και την Αυστραλία καθώς και δύο μικροί τετράποδοι φίλοι! Ειδική αναφορά αξίζει να κάνουμε στον κ. Κωνσταντίνο Στρατή από τη Μεσαριά που στην ηλικία των 77 χρονών δίνει το παράδειγμα σε όλους μας!

Μονή Παναχράντου – Κουρέλι – Σασά – Αλάδου – Αγία Τριάδα – Ζαγορά 30 Σεπτεμβρίου 2023

Στις 10:30 ξεκινήσαμε με το πούλμαν από το σημείο συνάντησης στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας κοντά στη Σταυροπέδα για τη Μονή Παναχράντου. Εκεί όταν φτάσαμε, μετά τον καθιερωμένο κύκλο γνωριμίας, στις 11:40 αρχίσαμε την κατηφορική πορεία μας μέχρι τα Σασά, με καταπληκτική θέα στην κοιλάδα της Λιβαδίων. Ο καιρός ήταν ελαφρά συννεφιασμένος, δροσερός, πολύ ευνοϊκός για περπάτημα. Στη στάση μας στα Σασά γευτήκαμε άφθονα φρέσκα αμύγδαλα που αφήνονται να πέσουν στο έδαφος. Στη συνέχεια κινηθήκαμε οριζόντια σε αγροτικές βαθμίδες μέχρι την επόμενη κατάβαση από μονοπάτι που έχει υποστεί έντονα τη φθορά του χρόνου. Η συνέχεια μέχρι την Αγία Τριάδα ήταν σε εύκολο πεδίο. Ο ήλιος όμως και η ζέστη δοκίμασαν τις αντοχές μερικών συνοδοιπόρων που δε συνέχισαν έως τη Ζαγορά. Οι περισσότεροι όμως ολοκλήρωσαν τη διαδρομή όπου εκεί ήταν και το καλύτερο της ημέρας: η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς και η ξενάγηση της αρχαιολόγου και Route Angel του μονοπατιού Kristen Mann. Πρόκειται για έναν πλατύ λόφο σε χερσόνησο πάνω από τη θάλασσα με εντυπωσιακή θέα τριγύρω και οικισμό της Γεωμετρικής Περιόδου ηλικίας 3000 ετών. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς η ξενάγηση της Kristen, η οποία συμμετείχε στις ανασκαφές και μελετά το χώρο εδώ και 15 χρόνια, και την ευχαριστούμε πολύ. Μάλιστα προσφέρθηκε να επαναλάβει την επίσκεψη στη Ζαγορά την άνοιξη.

Πολλές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες που ενεργά συνεισέφεραν στον καθαρισμό του μονοπατιού από βλάστηση και σκουπίδια όπως και για μικροδιορθώσεις σε πέτρινους φράχτες. Επίσης τοποθετήθηκαν σήματα όπου χρειαζόταν. Επιστρέψαμε στα αυτοκίνητά μας στην Αγία Τριάδα στις 17:15.

Ραντεβού στην επόμενη πεζοπορία φροντίδας!

Περισσότερες πληροφορίες για τη Ζαγορά μπορείτε να βρείτε εδώ
zagoraarchaeologicalproject.org

The post Απολογισμός 8ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Μονή Παναχράντου – Ζαγορά appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf