Απολογισμός 10ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Κυκλική Μενήτων

Απολογισμός 10ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Κυκλική Μενήτων

Κείμενο: Κατερίνα Πανταζή
Φωτογραφίες: Κατερίνα Πανταζή, Σοφία Σταλμπουτζή, Βαλεντίνη Δεσκουλίδου, Αντώνης Σάσσαλος
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε πεζοπορία φροντίδας στην κυκλική διαδρομή των Μενήτων. Το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας ήταν το σήμα κατατεθέν των Μενήτων, οι ξακουστές πηγές με τα λιονταράκια. Η οδηγός μας Λία Ζέρβα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαινήτων μας καλωσόρισε στο χωριό της και πριν καλά καλά ξεκινήσουμε να περπατάμε, μας εισήγαγε στην ιστορία των Μενήτων … ή των Μαινήτων; Όσο και αν οι απόψεις διίστανται, εμείς πιστεύουμε ότι και οι δύο γραφές και οι αντίστοιχες προελεύσεις των ονομάτων εξυμνούν εξίσου τις ομορφιές του χωριού.

Έτσι, πήραμε να περπατάμε μέσα στις ομορφιές του χωριού, κατά μήκος των νεραυλάκων, σε πέτρινες σκάλες και τεράστιες αιμασιές. Και αν όλη η Άνδρος βασανίζεται από την ξηρασία, εδώ σε αυτόν τον τόπο ξεχνιέσαι λιγάκι όσο ακούς τα νερά που ρέουν ασταμάτητα στα χαντάκια και το ποτάμι!

Για λίγο ξεφύγαμε από το μονοπάτι για να επισκεφθούμε την εκκλησία της Παναγίας της Βέργης. Πρόκειται για μια πολύ παλιά, από τον καιρό της Λατινοκρατίας της Άνδρου, πετρόχτιστη εκκλησία με δύο ιερά, ένα των Ορθοδόξων και ένα των Καθολικών το τέμπλο της οποίας συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Σύλλογο Μαινήτων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πριν από λίγα χρόνια.

Το μονοπάτι δεν ήθελε ιδιαίτερη φροντίδα καθώς ο Σύλλογος το φροντίζει με το παραπάνω και καθώς είναι ένα ζωντανό μονοπάτι: περπατιέται από κατοίκους και επισκέπτες σε καθημερινή βάση όλο το χρόνο!

Το τέλος της πεζοπορίας μας βρήκε να τρώμε και να πίνουμε στον πάντα φιλόξενο Σύλλογο που διοργάνωσε τα Παραδοσιακά Χοιροσφάγια για ακόμα μια χρονιά. Κι αν είχε πολύ κόσμο που ήρθε να γευτεί τα χοιρινά λουκάνικα, το λαρδί και τα άλλα μεζεδάκια, η περιποίηση των κυριών του Συλλόγου και ειδικά της Προέδρου και Route Angel Δέσποινας Χατζόγλου – Πέττα δεν ήταν λιγότερη από άλλες φορές … γιατί μας έχουν και αδυναμία!

The post Απολογισμός 10ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Κυκλική Μενήτων appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf