Απολογισμός 3ης πεζοπορίας φροντίδας 2024, διαδρομή Μονή Τρομαρχίων – Πίσω Μεριά-Αμονακλειού-Μουσιώνας-Αηδόνια!

Απολογισμός 3ης πεζοπορίας φροντίδας 2024, διαδρομή Μονή Τρομαρχίων – Πίσω Μεριά Αμονακλειού Μουσιώνας Αηδόνια!

Κείμενο: Κατερίνα Πανταζή
Φωτογραφίες: Αντώνης Σάσσαλος, Παντελής Σιαμπάνος, Μαρία Κυρίτση, Βαγγέλης Κατσαβός, Nicole Visser, Κατερίνα Πανταζή
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Μία υπέροχη λαμπρή μέρα μας περίμενε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της προγραμματισμένης πεζοπορίας φροντίδας στη διαδρομή Μονή Τρομαρχίων – Πίσω Μεριά – Αμονακλειού – Μουσιώνας- Αηδόνια. Ήλιος λαμπρός, θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς, καθαρός ουρανός και άπνοια! Η θάλασσα κάτω από τα Τρομαρχια εντελώς ήρεμη, στο βάθος τα βουνά της Εύβοιας χιονισμένα να θυμίζουν ότι ακόμα βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Εμείς διαλέξαμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε: να περπατάμε και να συντηρούμε το δίκτυο μονοπατιών του Andros Routes!

Συνολικά 14 άτομα από Γαύριο, Φελλό, Κόρθι, Ολλανδία αλλά και 3 οδοπόροι που ταξίδεψαν από την Αθήνα ειδικά για την πεζοπορία μας, ξεκινήσαμε από τα Τρομάρχια, περπατήσαμε τον τσιμεντόδρομο μέχρι που φτάσαμε στο σημείο που μπροστά μας αποκαλύφθηκε η κοιλάδα του Κορθίου και στο βάθος πάλι θάλασσα.

Θαυμάσαμε τις καλοδιατηρημένες πεζούλες και τις ξεροληθιές με τα στήματα (μεγάλες όρθιες πλάκες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις πέτρες της ξερολιθιάς), τις καλλιεργημένες εκτάσεις, τα παρεκκλήσια, τα κονάκια, τα αλώνια, τους στάβλους, τις πηγές. Στη πορεία μας συναντήσαμε λογιών λογιών ζώα που αποδεικνύουν τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής: αγελάδες, πρόβατα, σκυλάκια, γαλοπούλες, μουλάρια.

Η διαδρομή διέρχεται από αρκετά χωριά: περάσαμε έξω από την Πίσω Μεριά, διασχίσαμε το Νιόνια, κατεβήκαμε από το Άνω στον Κάτω Αμονακλειού, είδαμε την μεσαιωνική όψη του Μουσιώνα, το Κόρθι και τέλος φτάσαμε στα Αηδόνια.

Το μονοπάτι είναι ζωντανό γιατί χρησιμοποιείται από τους ντόπιους. Τα πατήματά τους διατηρούν τη στράτα ανοικτή. Έτσι, η κατάσταση του μονοπατιού σε γενικές γραμμές ήταν καλή, εκτός από μερικούς θάμνους που είχαν αναπτυχθεί άναρχα και πήραν το απαραίτητο κούρεμα. Επίσης μαζέψαμε σκουπίδια και βελτιώσαμε τη σήμανση.

Κι αν χαθήκαμε σε κάποια διασταύρωση και παρεκκλίναμε του μονοπατιού, δεν φταίμε εμείς, αλλά η ομορφιά του τοπίου που μας παρέσυρε!

Ραντεβού στην επόμενη πεζοπορία φροντίδας στη διαδρομή Λιβάδια-Βακόνι στις 17 Φεβρουαρίου. Ας ονειρευτούμε την διαδρομή διαβάζοντας πληροφορίες γύρω από το μονοπάτι νο.18 εδώ: androsroutes.gr/el/kentriki-andros/livadia-vraxnou

Το Λοξό Γεφύρι των Αηδονιών
Στα Αηδόνια υπάρχει ένα γεφύρι με την τεχνική ιδιαιτερότητα να είναι λοξό, δηλαδή ο άξονάς του ως προς την κοίτη δεν είναι κάθετος αλλά πλάγιος.
androshistoria.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

The post Απολογισμός 3ης πεζοπορίας φροντίδας 2024, διαδρομή Μονή Τρομαρχίων – Πίσω Μεριά-Αμονακλειού-Μουσιώνας-Αηδόνια! appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf