Πώς είναι να είσαι εθελοντής στην Άνδρο;

WhatsApp Image 2021-09-26 at 18.02.40 (1)

Πώς είναι να είσαι εθελοντής στην Άνδρο; Ο Κέβιν που ήρθε από την Αμερική για να εργαστεί εθελοντικά στα εγχειρήματα Andros Routes και Καθαρή Πράσινη Άνδρος μοιράζεται την εμπειρία των πρώτων ημερών ως εθελοντής!

“Μετά από έντεκα μέρες στην Άνδρο όπου τώρα εργάζομαι εθελοντικά για τα εγχειρήματα Andros Routes και Καθαρή Πράσινη Άνδρος, πρέπει να πω ότι περνάω υπέροχα! Έχω ήδη λάβει μέρος σε πολυάριθμες δραστηριότητες των δύο εγχειρημάτων, όπως ο καθαρισμός της βλάστησης στα μονοπάτια, η βελτίωση των μονοπατιών, η συντήρηση ταμπελών, το βάψιμο των πινακίδων και η κατασκευή νέων πορτών με το Andros Routes και ο καθαρισμός παραλιών, η συλλογή μικροπλαστικών, ο καθαρισμός μονοπατιών από σκουπίδια, η παρακολούθηση και καταγραφή σημείων ανακύκλωσης και ογκωδών απορριμμάτων σε όλο το νησί και η περιήγηση στη Μονάδα Ανακύκλωσης με το εγχείρημα Καθαρή Πράσινη Άνδρος. Μου αρέσει πολύ η ποικιλία της δουλειάς που πρέπει να κάνω! Έχω επίσης συναντήσει και συνεργαστεί με τόσους πολλούς σπουδαίους και ενδιαφέροντες ανθρώπους από ντόπιους Ανδριώτες, Ανδριώτες που επέστρεψαν στο νησί αφού έζησαν αλλού στην Ελλάδα και ξένους που έκαναν την Άνδρο σπίτι τους για δεκαετίες. Και όλοι φτιάχνουν νόστιμο φαγητό που το μοιράζονται μαζί μου! Εκτός από τους υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους στο νησί που με γνωρίζουν ήδη από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε είναι σαν να είμαι μια μικρή διασημότητα εδώ. Κάποια ευγενική ψυχή προσφέρθηκε ακόμη να μου χορηγήσει ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να μπορώ πιο εύκολα να πηγαίνω στη δουλειά και να εξερευνήσω το νησί.
Μέσα από τη δουλειά μου με τα εγχειρήματα Andros Routes και Καθαρή Πράσινη Άνδρος και ακόμη με την ταινία Μικρά Αγγλία που παρακολούθησα στον υπαίθριο κινηματογράφο στη Χώρα, έμαθα πολλά για την ιστορία του νησιού και πώς αυτές οι ομάδες εργάζονται για να διατηρήσουν αυτή την ιστορία και την ομορφιά της Άνδρου. Οι επισκέψεις μου στον χώρο συλλογής απορριμμάτων στο Γαύριο καθώς και η ξενάγησή μου στη μονάδα ανακύκλωσης στο Κυπρί με δίδαξε για τη σκληρή δουλειά που κάνουν πολλοί άνθρωποι στο νησί όχι μόνο για να διατηρήσουν την Άνδρο καθαρή και όμορφη αλλά και για το ευρύτερο περιβάλλον κάτι το οποίο είναι πραγματικά εμπνευσμένο. Ένα από τα καθήκοντά μου με το εγχείρημα Καθαρή Πράσινη Άνδρος ήταν να καταγράψω τυχόν ογκώδη απορρίμματα που βρίσκω, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι διαπίστωσα ότι πολλά από τα αντικείμενα που έχω καταγράψει και τραβήξει φωτογραφίες συχνά εξαφανίζονται την επόμενη φορά που θα περάσω μέσα σε λίγες μόνο ημέρες!
Ενώ η δουλειά είναι σίγουρα απολαυστική, είναι σίγουρα κουραστική και συχνά πολύ βαρετή, συγκεκριμένα όταν βάφω τις ταμπέλες. Ωστόσο, είναι ανταμοιβή όταν συναντάς περιπατητές που απολαμβάνουν τα φρεσκοσυντηρημένα μονοπάτια ή βλέπεις ντόπιους να χωρίζουν την ανακύκλωσή τους στους διάφορους κάδους αντί να την πετάνε στα σκουπίδια ή ακόμα χειρότερα στο έδαφος. Είναι μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα προσωπικά, καθώς χρησιμοποιώ συχνά τα μονοπάτια του Andros Routes στον ελεύθερο χρόνο μου, καθώς προπονούμαι για τον επερχόμενο υπερμαραθώνιο. Είναι υπέροχο να δίνω πίσω και να βοηθάω στη διατήρηση αυτού που επίσης απολαμβάνω τόσο πολύ. Πρόσφατα, ενώ έτρεχα πίσω προς το δωμάτιό μου στο Μπατσί, ένα κουτάβι άρχισε να με ακολουθεί για σχεδόν 5 χιλιόμετρα και ήδη σχεδίαζα πώς θα έπρεπε να το συστήσω στο σκύλο μου στο σπίτι! Ευτυχώς, δεν μπόρεσε να συμβαδίσει και τελικά επέστρεψε και το είδα πίσω στην Κατάκοιλο την επόμενη μέρα. Αυτός ο φιλικός μικρός τύπος αντιστάθμισε το κακό και επιθετικό σκυλί που δεν με άφηνε να περάσω δίπλα του στο μονοπάτι νωρίτερα εκείνη την ημέρα”.
 
Ο Κέβιν είναι εθελοντής στα πλαίσια του προγράμματος Cyclades Green Volunteers του Cyclades Preservation Fund με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας.
clean green andros

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από το Cyclades Preservation Fund – www.cycladespreservationfund.org

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf