Δελτίο Τύπου – Ένα νέο εγχείρημα για μια πιο καθαρή & πράσινη Άνδρο !

Route-13-Arni-Tree-blog-1000-wide-tiny
Ένα νέο εγχείρημα για μια πιο καθαρή & πράσινη Άνδρο !

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε το ξεκίνημα ενός νέου εγχειρήματος που στοχεύει να στηρίξει την αγαπημένη μας Άνδρο να γίνει ένα καθαρότερο και ακόμη πιο ‘πράσινο’ νησί. 

Στο νησί μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση απορριμμάτων καθώς ο παραγόμενος όγκος τους συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες του τοπικού συστήματος διαχείρισης. Η αύξηση κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης αλλά και η αύξηση του συνολικού παραγόμενου όγκου απορριμμάτων, δεν αποτελούν μια βιώσιμη κατάσταση. Είναι επιθυμία όλων μας να βοηθήσουμε την Άνδρο να γίνει ένα πιο καθαρό νησί για τους κατοίκους της, την άγρια ζωή και τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός για τους επισκέπτες, όλο τον χρόνο. 

Το όραμα του νέου εγχειρήματος είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να προχωρήσει σε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων καθώς και των πλαστικών μιας χρήσης στην Άνδρο. 

Αναλυτικά, επιμέρους στόχοι του εγχειρήματος είναι :

  • Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης
  • Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης απορριμμάτων 
  • Η αύξηση των ποσοστών κομποστοποίησης απορριμμάτων 
  • Η μείωση των απορριμμάτων που οδεύουν προς ταφή 

Πρόθεση μας είναι να συμπεριλάβουμε στο νέο αυτό εγχείρημα, όλη την κοινωνία της Άνδρου,  συλλόγους, σχολεία, επιχειρήσεις, κατοίκους και επισκέπτες, μαζί με την πολιτική ηγεσία του νησιού μας, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης καινοτόμων αλλά και απλών πρακτικών, έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη τη μείωση των απορριμμάτων μας. 

Σχεδιάζουμε άμεσα να μοιραστούμε με τον κόσμο της Άνδρου, ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες για ότι χρειάζεται κανείς να ξέρει για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση σε κάθε περιοχή. 

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως το εγχείρημα αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων της Άνδρου, του Δήμου, των υπηρεσιών καθαριότητας, τοπικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών εταίρων. 

Επιπρόσθετα, είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως το νέο εγχείρημα υποστηρίζεται από το Cyclades Preservation Fund(CPF), το οποίο βοηθά εν γένει βιώσιμες πρακτικές και προωθεί τη διατήρηση της εξαιρετικής ομορφιάς και της φυσικής αξίας των Κυκλάδων. Η συνεργασία με το CPF και τους συνεργάτες του, θα μας ωφελήσει παρέχοντας μας πρόσβαση σε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλα Κυκλαδονήσια.

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Πολλοί από εμάς αναστοχαζόμαστε στην αξία της υγείας, στους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας, αλλά και στο πως επιδρούμε στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας. Το νέο αυτό εγχείρημα αποτελεί μια ευκαιρία για την Άνδρο, ήδη το πιο πράσινο Κυκλαδονήσι, να γίνει και το πιο καθαρό, αποτελώντας πρότυπο προορισμό βιώσιμου τουρισμού. 

Τώρα είναι η ώρα να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για το νησί μας !

Αν ενδιαφέρεστε να σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις και τις δράσεις του εγχειρήματος, εγγραφείτε στην ηλεκτρονική μας λίστα στον σύνδεσμο εδώ :  https://mailchi.mp/8392a3db1769/andros-cleaner-greener-signup

Ποιοί είμαστε

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου” (ΕΚΑ), ιδρύθηκε το 2009 με έδρα την Άνδρο και καταστατικούς σκοπούς την προστασία της μοναδικής και απειλούμενης φύσης της Άνδρου και του Ανδριακού τοπίου, την έρευνα, καταγραφή και αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσέλκυση βιώσιμου τουρισμού. Το ΕΚΑ σχεδίασε και από το 2010 λειτουργεί το εγχείρημα Andros Routes www.androsroutes.gr/el/ και τα δύο τελευταία χρόνια (2018, 2019) σχεδίασε και υλοποίησε τα 2 επιτυχημένα πολυήμερα φεστιβάλ πεζοπορίας Άνδρου, Andros on Foot Festivals www.androsonfootfestival.gr 

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα, εν τω μεταξύ, δείτε περισσότερα για τον φορέα μας https://androsresearchcenter.org 

Περισσότερα για το CPF στον σύνδεσμο εδώ https://cycladespreservationfund.org



LOGO ARC dark green
CPF logo
Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf