Οι συγκινητικοί μεγάλοι χορηγοί των μονοπατιών και του δημόσιου χώρου της Άνδρου… ντόπιοι και ξένοι εθελοντές!

Οι συγκινητικοί μεγάλοι χορηγοί των μονοπατιών και του δημόσιου χώρου της Άνδρου… ντόπιοι και ξένοι εθελοντές!

Ένας απολογισμός έργου 15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2021, με αφορμή τη δράση Cyclades Green Volunteers, συνεργασία του Cyclades Preservation Fund και της Βρετανικής Πρεσβείας

Κείμενο: Άννα Καλατζή, Όλγα Καραγιάννη, Άννα Βούλγαρη
Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου, Gerard Kramer, Άννα Βούλγαρη, Loek van de Kreke

Με νομική στέγη τον μη κερδοσκοπικό φορέα “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου” και μέσα από τα εθελοντικά εγχειρήματα Andros Routes και “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”, άνθρωποι εργάζονται ενστερνιζόμενοι οράματα, που θέλουν την Άνδρο ένα νησί βιώσιμο, πρότυπο καθαριότητας, με ένα υγιές φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον τόσο για τους ανθρώπους που το κατοικούν μόνιμα όσο και για τους ανθρώπους που το επιλέγουν εποχικά για διαμονή ή τουρισμό. Τα μεγάλα αυτά οράματα επιδιώκονται με βασικό πυλώνα τον εθελοντισμό, αργά και σταθερά, με κόπο, υπομονή, προσήλωση.

Η εμπειρία 12 ετών από το εγχείρημα Andros Routes, που δημιούργησε την αξιόλογη πεζοπορική υποδομή της Άνδρου και την καθιέρωσε ως κορυφαίο προορισμό για πεζοπορία στην Ευρώπη, αλλά και τα 2 τελευταία χρόνια προετοιμασίας και διεργασιών, στο πλαίσιο του νέου εγχειρήματος “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”, μας δίδαξαν πολλά, μας πλούτισαν με εμπειρίες και έφεραν πολλές συνεργασίες στο κατώφλι μας.

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο στα μονοπάτια είναι πολλές και ποικίλες. Από αυτή την ανάγκη προέκυψε ο θεσμός των Αγγέλων των μονοπατιών, των λεγόμενων Route Angels, οι εθελοντές που νοιάζονται τις διαδρομές. Οι Route Angels παρόλο που είμαστε ενεργοί και ετοιμοπόλεμοι δεν φτάνουμε διότι τα μονοπάτια είναι πολλά, οι ανάγκες μεγάλες και διαρκώς μπαίνουν νέοι στόχοι. Αυτό τον καιρό συντηρούμε εντατικά τις εκατοντάδες πινακίδες του δικτύου και τους ενημερωτικούς πίνακες και φτιάχνουμε Πόρτες στα μονοπάτια για ασφαλή διέλευση
ενώ φυσικά “τρέχουν” και οι συνηθισμένες εργασίες, καθαρισμοί αυξημένης βλάστησης, συντήρηση σήμανσης, εκπαίδευση νέων εθελοντών, πεζοπορίες φροντίδας, υποστήριξη επισκεπτών και δημοσιογράφων, επικοινωνία και προβολή της Άνδρου, κ.α.

Το παραπάνω κοπιώδες έργο ήρθε να συνδράμει το πρόγραμμα εθελοντισμού Green Volunteers in the Cyclades, του Cyclades Preservation Fund (CPF) που στηρίζει η Βρετανική πρεσβεία. Πριν λίγους μήνες έγιναν οι απαραίτητες συναντήσεις του CPF με την οργανωτική ομάδα των εγχειρημάτων, καταγράφηκαν οι ανάγκες και ο τρόπος συνεργασίας τόσο για εθελοντές πεδίου όσο και για απομακρυσμένους, ακολούθησε η επικοινωνιακή καμπάνια από το CPF και τη Βρετανική Πρεσβεία και δεν άργησε να φτάσει και στην Άνδρο ο πρώτος εθελοντής για να βοηθήσει στις εργασίες που κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο γνωρίσαμε τον Αμερικανό Κέβιν Χάντερ που δούλεψε ένα μήνα καθημερινά με ωράριο τόσο για τα Ανδριώτικα μονοπάτια όσο και για την καθαριότητα του δημόσιου χώρου και το φλέγον ζήτημα των απορριμμάτων του νησιού. Η υλοποίηση του προγράμματος εργασίας του Κέβιν απαίτησε πολλές συντονιστικές συναντήσεις στην ομάδα μας ώστε να αξιοποιηθεί η παρουσία του και για τα δύο εγχειρήματα Andros Routes & “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος, προκειμένου να στηρίξει τους τοπικούς εθελοντές μας και να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών. Σε καθημερινή βάση υπήρξε διαμόρφωση ενός πλάνου εργασίας για τις επόμενες μέρες, προσαρμοσμένο στις καιρικές συνθήκες, τις γεωγραφικές ανάγκες και τις εκκρεμούσες εργασίες και για τα δύο εγχειρήματα..

Παράλληλα, ο Ολλανδός Loek van de Kreke που είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ πεζοπορίας Andros on Foot Festival το 2019, προσπαθούσε έκτοτε να έρθει και πάλι στην Άνδρο να στηρίξει το έργο μας. Η πανδημία ωστόσο τον κράτησε μακριά και εν τέλει τα κατάφερε να έρθει σχεδόν το ίδιο διάστημα με τον Κέβιν.

Αλλά ας τα δούμε αναλυτικά όλα αυτά για τους δύο εθελοντές μας, τον 25χρονο αμερικανό αρχαιολόγο Κέβιν και τον Ολλανδό Loek!

Ο Αμερικανός με Ελληνική καταγωγή Κέβιν

Ο Κέβιν έχει σπουδάσει αρχαιολογία και έχει στις αποσκευές τους βαρύ βιογραφικό αλλά πέρα από τους τίτλους σπουδών δούλεψε με προθυμία, ήταν αποτελεσματικός, φιλότιμος… ένας συμπαθητικός νέος με άψογο χαρακτήρα και έναν Σαμιώτη παππού!

Ο Κέβιν δούλεψε και για τα δύο εγχειρήματα (Αndros Routes & Καθαρή, Πράσινη Άνδρος ), ακολουθώντας εβδομαδιαίο πρόγραμμα με λεπτομερή ανάλυση των εργασιών της κάθε ημέρας που του δίναμε. Ακολουθούσε πιστά το πρόγραμμα, η παρουσία του κρίνεται θετική, αλλά πέρα από αυτού του είδους την αξιολόγηση που ίσως ακούγεται αποστειρωμένη, με τον Κέβιν γίναμε φίλοι σε τέτοιο βαθμό που την ημέρα που αναχώρησε από το νησί τον συνοδέψαμε συγκινημένοι στο καράβι.

Αναλυτικά τις μέρες της παραμονής του ασχολήθηκε με τα εξής:

Για το εγχείρημα Andros Routes
—Συμμετείχε ενεργά και σταθερά στη κατασκευή πορτών στο σπίτι-εργαστήρι του Peter, τοποθέτησε πόρτες στα μονοπάτια 11, 11α, Arn1, 16 και 3 με τους εθελοντές (Route Angels) Gerard Krammer, Αντώνη Σάσσαλο, Peter, Loek και Κώστα Ιωαννίδη.
— Έβαψε πολλές πινακίδες του δικτύου, όπως στα μονοπάτια 15, 15α, 16, 9α, 6, 3, 14 ενώ συμμετείχε σε πεζοπορίες συντήρησης των μονοπατιών 3, μέρους του 6, μέρους του 14, 11α, 11, 15 και Arn1 (Άρνη κυκλική) και στη πεζοπορία φροντίδας της διαδρομής Χάρτες κυκλική Cha1.

Για το εγχείρημα Καθαρή, Πράσινη Άνδρος

—O Κέβιν μάζεψε απορρίμματα και πλαστικά σφαιρίδια σε παραλίες και σε μονοπάτια, όπως στην κοίτη ρέματος που διατρέχει το Arn1 (Άρνη Κυκλική), έμαθε πολλά για το Σύστημα Ανακύκλωσης στην Άνδρο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση ο Κέβιν γνωρίζει κάθε κάδο ανακύκλωσης στο νησί!

Ο Kevin, ως δρομέας βουνού που είναι, έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη φροντισμένη σήμανση και τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια. Επίσης ανέφερε ότι το σύστημα ανακύκλωσης της Άνδρου λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από αυτό της γενέτειράς του, της Ουάσιγκτον DC! (Oh yes το είπε!)

Ο ήρεμος Loek, ο Ολλανδός

Ο Loek, ήρθε μόνος του… και μας βρήκε! Με δική του πρωτοβουλία βοήθησε το εγχείρημα Andros Routes. Έμεινε στο νησί για 15 ημέρες. Εντάχθηκε και αυτός από την πρώτη ημέρα σε πρόγραμμα καθηκόντων ημερήσιας βάσης, το οποίο πρόθυμα και αποτελεσματικά ακολουθούσε. Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό το ήθος και η κουλτούρα εθελοντισμού που τον διακρίνει. Συμμετείχε στη κατασκευή των πορτών στο σπίτι του Peter και στη τοποθέτησή τους στο μονοπάτι 11α, ενώ με τον δικό μας Ολλανδό Gerard τακτοποίησαν την αποθήκη και έκαναν εκ νέου απογραφή των υλικών σήμανσης και εργαλείων. Μόνος του, αλλά και με τον Gerard, έβαψε τις πινακίδες σε τμήμα του μονοπατιού 1, κάποιες στα Αποίκια του 10 και του 2, του 3 ενώ παράλληλα συμμετείχε και σε πεζοπορίες για τη συντήρηση των μονοπατιών 6, 3 και τμήματος του 1 καθώς και στην πεζοπορία φροντίδας της διαδρομής Χάρτες κυκλική Cha1.

Πάντα με τη βοήθεια των Route Angels και των ανθρώπων του εγχειρήματος “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”

Βεβαίως για να είναι αποδοτικοί οι φίλοι εθελοντές δούλεψαν μαζί τους ή και στα παρασκήνια πολλοί Route Angels αλλά και άλλοι εθελοντές των εγχειρημάτων. Συγκεκριμένα ο Peter Straatjes πρόσφερε τεχνογνωσία, προσωπική εργασία και ένα χώρο του σπιτιού του που μετέτρεψε σε εργαστήριο. Ο Gerard Kramer προσωπική εργασία στα μονοπάτια και στο σπίτι-εργαστήριο του Peter, ενώ εργάστηκε σχεδόν καθημερινά μαζί με τον Κέβιν και τον Loek. Ο Αντώνης Σασσαλος, που αν και είναι νέος route angel, συμμετείχε ενεργά σε όλα. Ο Αλέξανδρος Βραχνός που συντόνισε, επιμελήθηκε την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, η Ulli Stahlmann που ασχολήθηκε με την αγορά των παλετών και περπάτησε με τον Kevin για να του δώσει τις πρώτες οδηγίες για τη συντήρηση των πινακίδων. Η Άννα Καλατζή μαζί με την Κατερίνα Πανταζή και την Ulli Stahlmann επιμελήθηκαν το ημερήσιο πρόγραμμα και είχαν το συντονισμό. Η Άννα Βούλγαρη και η Κατερίνα Πανταζή φρόντισαν την ενημέρωση των καθημερινών εργασιών με τακτικά posts στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των δύο εγχειρημάτων.

Οι εθελοντές φίλοι μας έφυγαν την Τρίτη 12 Οκτωβρίου. Θέλουμε να πιστεύουμε πως στις αποσκευές τους έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι ίδιοι μας είπαν πως εκτίμησαν το οργανωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάστηκαν (η καλύτερη ικανοποίηση για μας). Εννοείται πως δεν δούλευαν διαρκώς, ευχαριστήθηκαν ιδιαίτερα τα φαγητά μας (κεφτέδες, φουρτάλιες, ρακιά, γλυκά, σαλάτες, ντολμάδες, λουκάνικα, βολάκια κτλ κτλ) και διασκέδασαν μαζί μας.

Εθελοντές και εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη, δεν ζητά υλική ανταμοιβή. Είναι γεγονός πως εμείς οι Έλληνες την κουλτούρα του εθελοντισμού δεν την έχουμε μέσα μας, όμως μπορούμε με τον τρόπο μας να την αποκτήσουμε. Ο εθελοντισμός είναι η χαρά να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και πρωτίστως στους εαυτούς μας την ικανοποίηση πως είμαστε χρήσιμοι, πως κάτι κάνουμε πέρα από τα καθημερινά μας, πως συμμετέχουμε μαζί με άλλους σε κάτι σπουδαίο… Ο καθένας μας μπορεί να βρει άπειρους λόγους, εμείς θα προσθέσουμε ένα ακλόνητο επιχείρημα, καθαρά Ανδριώτικο και πολύ δελεαστικό: μετά από κάθε εργασία ακολουθούν φουρτάλιες!

Συγχαρητήρια λοιπόν… σε όλους που δούλεψαν συντονισμένα και με πνεύμα συνεργασίας έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους!

Θερμές ευχαριστίες στους:

Εκτός Άνδρου
—στο Cyclades Preservation Fund, την Άννυ Μητροπούλου και την Κέλλυ Γαρύφαλλη για την έμπνευσή τους να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Green Volunteers in the Cyclades, για τη στήριξη και την άψογη συνεργασία τους
στην Βρετανική Πρεσβεία που στήριξε το CPF στη δράση Green Volunteers in the Cyclades

Εντός Άνδρου
—Φίλιππο Περράκη που μας φιλοξένησε Hotel Perrakis
Andros rent a car, Euro rent a car και Escape in Andros, για τις καλύτερες τιμές μίσθωσης οχήματος του Kevin
Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου για την δωρεάν παρακολούθηση της ταινίας από τον Κέβιν
Ανθό Γαυρίου για τα γλυκά που δώρισε για τον Κέβιν & Loek
Χρωματοπωλείο Δημήτρης Βλάμης για σακούλες και υλικά
Ψαρρός ΝΙΚ. & ΣΙΑ ΟΕ. για καλύτερες τιμές στα σίδερα που αγοράστηκαν για την τοποθέτηση των πορτών στα μονοπάτια.

Αν σας ενδιαφέρουν όλα αυτά…

➤ Γίνετε κι εσείς εθελοντής Andros Routes και ανέλαβετε την επίβλεψη μιας διαδρομής! Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ www.androsroutes.gr/el/forma-aggelwn και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
➤ Γίνετε κι εσείς εθελοντής για το εγχείρημα “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος” στέλνοντας ένα email στο info@androsresearchcenter.org

The post Οι συγκινητικοί μεγάλοι χορηγοί των μονοπατιών και του δημόσιου χώρου της Άνδρου… ντόπιοι και ξένοι εθελοντές! appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf