Πρωτομαγιάτικη πεζοπορία στην Κυκλική Μενήτων (MEN1) και γιορτή στο σύλλογο!

Πρωτομαγιάτικη πεζοπορία στην Κυκλική Μενήτων (MEN1) και γιορτή στο σύλλογο!

Κείμενο: Δέσποινα Χατζόγλου
Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Παρόλο που ο καιρός μας τα χάλασε, φυσούσε και έκανε κρύο, η συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στις Μαίνητες που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μενήτων, και το εγχείρημα Andros Routes, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ήταν μεγάλη!

Όλοι χαρήκαμε και απολαύσαμε την ανοιξιάτικη Μενητιανή φύση περπατώντας την κυκλική διαδρομή των Μενήτων.

Μαζέψαμε λουλούδια, πρασινάδα, κλαδάκια καρποφόρων δέντρων και φτιάξαμε στεφάνια. Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι ίσως είναι το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την πρωτομαγιά. Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης, τη ζωή και την επιθυμία των ανθρώπων για καλή σοδειά, υγεία ευημερία. Η κατασκευή του στεφανιού είχε το δικό του τελετουργικό. Εκτός από τον ανθισμένο Μάη, την ασπαρθιά και τα άλλα λουλούδια του αγρού και του κήπου έπρεπε να έχει για την καλή σοδειά στάχυ, κλαδί ελιάς, αμυγδαλιάς, αμπελιού. Ορνό για την γονιμότητα, σκόρδο για το μάτι και τσεροβλιά για την γλωσσοφαγιά.

Δύσκολο να ξεχωρίσεις το καλύτερο. Η κριτική επιτροπή που αποτελείτο από τον κ. Δημήτρη Λάσκαρη Έπαρχο Άνδρου, τον κ. Δημήτρη Λοτσάρη Δήμαρχο Άνδρου και την κ. Ζωή Γουλανδρή μέλος του Συλλόγου μας, αποφάσισε να κληρωθούν τα τρία καλύτερα. Το βραβείο που ήταν ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα πήρε η Αττική Πιάγκου. Προσφέρθηκαν κεράσματα με σπιτική λεμονάδα,γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά πρωτομαγιάτικα φαγητά. Διασκεδάσαμε με τη μουσική που έπαιξαν ο Βαγγέλης, ο Κάρολος και ο Δημήτρης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ποιότητα και το κέφι που μας χάρισαν μέχρι αργά το απόγευμα.

Εκτός από την εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων και λουλουδιών της Μενητιανής φύσης, οι άνθρωποι που ήταν μαζί μας σε αυτή την γιορτή-πεζοπορία ήταν ντόπιοι από πολλά μέρη του νησιού, Γαύριο, Άγιο Πέτρο, Κατάκοιλο, Μπατσί, Μεσαθούρι, Μεσαριά, Χώρα, Πιτροφό, Κατακαλαίους, πολλοί Μενητιανοί, αλλά και άνθρωποι από Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία και αρκετοί εκπαιδευτικοί της Άνδρου που σταθερά συμμετέχουν στις πεζοπορίες μας! Μια πραγματική πανσπερμία χρωμάτων και ανθρώπων!

Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στην πεζοπορία και στη γιορτή της Άνοιξης, ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Συλλόγου Μενήτων που πάντα ακούραστα προσφέρουν.

The post Πρωτομαγιάτικη πεζοπορία στην Κυκλική Μενήτων (MEN1) και γιορτή στο σύλλογο! appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf