Πεζοπορία φροντίδας ανάμεσα στα δέντρα και τις πηγές της Άρνης

Πεζοπορία φροντίδας ανάμεσα στα δέντρα και τις πηγές της Άρνης

Κείμενο: Άννα Καλατζή
Φωτογραφίες: Gerard Kramer, Βαλεντίνη Δεσκουλίδου, Όλγα Καραγιάννη
Απόδοση στα Άγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Το Μονοπάτι Άρνη (Κυκλική) είναι μια κατάφυτη ορεινή διαδρομή στη πιο δασωμένη και πλούσια σε βιοποικιλότητα περιοχή της Άνδρου, στη κεντρική οροσειρά της Κουβάρας. Η πλούσια δενδρώδης βλάστηση, οι πηγές, τα τρεχούμενα νερά των παραποτάμων του Αρνιπόταμου, το τοξωτό γεφυράκι του Επαμεινώνδα, τα ξωκλήσια και οι εκκλησίες της Άρνης, μόλις μερικά από τα θέλγητρα, που προσέλκυσαν τους 23 πεζοπόρους της σημερινής μας εξόρμησης για τη συντήρησή του.

Ξεκινήσαμε από την εκκλησία της Παναγίας στην έδρα του Συλλόγου Άρνης στο παλαιό δημοτικό σχολείο, στις 11.00 το πρωί , αφού έγιναν οι καθιερωμένες μας συστάσεις για τη γνωριμία της ομάδας.

Η πηγή Μάζανη, εκκλησίες και πλούσια βλάστηση
Κατηφορίσαμε προς τη πηγή Μάζανη ακολουθώντας το μονοπάτι 11 μέχρι που συναντήσαμε τη κυκλική διαδρομή της Άρνης, την οποία περπατήσαμε αριστερόστροφα περνώντας από τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας στην αρχή, του Αγίου Κήρυκα και του Αγίου Γεωργίου, όπου κάναμε τη πρώτη μικρή στάση για να πάρουμε μία ανάσα από την ανηφοριά και να θαυμάσουμε από ψηλά τη καταπράσινη περιοχή της Άρνης. Το μονοπάτι έγινε πλέον κατηφορικό, περνούσε μέσα από δασωμένες περιοχές με πλούσια βλάστηση και είναι τόσο ξεχωριστό που δύσκολα να πιστέψει κανείς ότι βρίσκεται σε κυκλαδονήσι.

Η περιοχή ακόμα και σήμερα προδίδει τη καθαρά αγροτική και κτηνοτροφική της ταυτότητα και ότι υπήρξε κάποτε η πιο εύφορη και πλούσια σε παραγωγή περιοχή της Άνδρου. Ευλογημένος τόπος, με άφθονα τρεχούμενα νερά και παχιά δροσιά, κάνει τη πεζοπορική αυτή διαδρομή καταφύγιο δροσιάς για εξορμήσεις ακόμα και στις πιο καυτές καλοκαιρινές μέρες.

Το τοξωτό γεφύρι “του Επαμεινώνδα”
Κατηφορίζοντας από το Πανοχώρι, φτάσαμε στο τοξωτό γεφύρι “του Επαμεινώνδα”, όπου έγινε το διάλειμμα αναψυχής για ένα τσίπουρο και λίγο τυρί με παξιμάδι, κέρασμα από τους οικοδεσπότες της διαδρομής για την ευγενική προσφορά των περιπατητών στη συντήρηση του μονοπατιού. Εκεί οι φωτογραφικές μηχανές πήραν «φωτιά» να αποθανατίζουν τοπίο και ανθρώπους, ανθρώπους και τοπίο, ικανοποιημένα πρόσωπα και τα γεμάτα βλέμματα απ’ όλα αυτά που είδαν, μύρισαν και αισθάνθηκαν στο διάβα τους.

Η ικανοποίηση όλων εμάς των εθελοντών μεγάλη, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας άνθρωποι που συμμερίζονται τους κόπους μας, τις ανησυχίες μας και τις χαρές μας.

Να είστε καλά όλοι σας που είστε τόσο υπέροχοι, σας ευχαριστούμε από τη καρδιά μας και σας καλούμε να μείνετε συντονισμένοι μαζί μας μέχρι την επόμενη εξόρμησή μας στις ομορφιές μιας άλλης Άνδρου, όπως την έχτισαν και την έζησαν, αυτοί που ήξεραν να την πονούν και να τη σέβονται περισσότερο.

www.androsroutes.gr/el/arni-1-circular

The post Πεζοπορία φροντίδας ανάμεσα στα δέντρα και τις πηγές της Άρνης appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf