Καθαρισμοί παραλιών Ατενίου και Βόρης σε 3 εξορμήσεις!

Καθαρισμοί παραλιών Ατενίου και Βόρης σε 3 εξορμήσεις!

Φωτογραφίες: Κατερίνα Πανταζή

Καθαρισμοί παραλιών της Άνδρου σε συνεργασία με τον οργανισμό “ΕΝΑΛΕΙΑ”, τα εγχειρήματα “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος” και Andros Routes (ΑΜΚΕ “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου”) και τον Δήμο Άνδρου, στα πλαίσια της δράσης Mediterranean Clean Up!

Η “ΕΝΑΛΕΙΑ” είναι μια αστική μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα τα δυο μείζονα προβλήματα των θαλασσών, αυτό της μείωσης των ψαριών και το μέγα πρόβλημα της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης. Αποστολή της “ΕΝΑΛΕΙΑ” είναι να μάθει τους ψαράδες πρακτικές αλιείας, προστασίας των τοπικών πληθυσμών επίσης να αφαιρούν τα σκουπίδια και τα πλαστικά που μολύνουν τις θάλασσες ώστε να γίνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο. (https://enaleia.com/)

Οι ψαράδες της Άνδρου μετά από επικοινωνία των ανθρώπων της “ΕΝΑΛΕΙΑ” δέχτηκαν να διαθέσουν κάποιες μέρες τον Μάιο για να βοηθήσουν στη μεταφορά πλαστικών από απομακρυσμένες παραλίες του νησιού με τις βάρκες τους, δηλαδή έκαναν τις βάρκες θαλάσσια απορριμματοφόρα! Μετά τη συλλογή και την μεταφορά τα απορρίμματα τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ ανακύκλωσης στο Κόρθι. Από αυτό το κοντέινερ θα γίνει διαλογή και τα πλαστικά θα ανακυκλωθούν με βιώσιμο τρόπο. Ας δούμε αναλυτικά τη κάθε μέρα!

Πρώτος και δεύτερος καθαρισμός της παραλίας στ’ Ατένι (Σάββατο 14, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022)
Ο Γιάννης Ζώταλης, ψαράς από τη Χώρα, μας περίμενε στην πανέμορφη παραλία Ατενίου. Δώδεκα εθελοντές από όλο το νησί μαζέψαμε πολλά κομμάτια πλαστικών από μικροσκοπικά καπάκια μπουκαλιών, πλαστικά καλαμάκια, ντεπόζιτα νερού, χοντρά παλαμάρια πλοίων και δίχτυα ψαρέματος.

Επιλέξαμε την παραλία Ατενίου, καθώς είναι ανοιχτή στο πέλαγο και ο βοριάς, φέρνει πολλά σκουπίδια, επίσης είναι εύκολα προσβάσιμη με βάρκα από τη Χώρα. (Χώρα – Ατένι με βάρκα 2 ½ ώρες).

Μαζέψαμε πλαστικά για τέσσερις ώρες, γεμίσαμε ασφυκτικά τη βάρκα του Γιάννη με περίπου ένα τόνο πλαστικά. Ο Γιάννης στο λιμάνι της Χώρας ξεφόρτωσε τη βάρκα σε φορτηγό του Δήμου το οποίο με τη σειρά του μετέφερε τα απορρίμματα στο ειδικό κοντέινερ στο Κόρθι.

Καθώς δεν μπορέσαμε την πρώτη φορά να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό της παραλίας, ήταν τεράστιες οι ποσότητες απορριμμάτων, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα δεύτερο καθαρισμό την Δευτέρα 16 Μαΐου. Αυτή τη φορά συμμετείχαν μόνο 3 εθελοντές, αλλά σε 4 σχεδόν ώρες γεμίσαμε και πάλι τη βάρκα του Γιάννη, πού είχε την καλοσύνη να ξαναέρθει στο Ατένι για δεύτερη φορά.

Τρίτος καθαρισμός στην παραλία της Βόρης (Δευτέρα 23 Μαΐου 2022)
Τη Δευτέρα 23 Μαΐου πραγματοποιήσαμε τον 3ο καθαρισμό, στην υπέροχη παραλία της Βόρης. Ο Γιάννης Ζώταλης ήταν πάλι εκεί! Η Βόρη με την πρώτη ματιά μας ξεγέλασε! Δεν μας φάνηκε τόσο επιβαρυμένη με απορρίμματα. Λάθος μας βέβαια, 11 εθελοντές για 3 ώρες μαζεύαμε σκουπίδια και τελειωμό δεν είχαν. Ευτυχώς η βοήθεια ήρθε από τη θάλασσα… 5 νέοι άνδρες με φουσκωτό από τη Χώρα μας βοήθησαν πάρα πολύ! (thanks guys!) Έτσι πάλι γεμίσαμε ασφυκτικά τη βάρκα του Γιάννη!
Μια βουτιά στα καθαρά νερά μας αποζημίωσε για τον πραγματικά μεγάλο κόπο μας. Με την χαρά του μπάνιου και την ικανοποίηση πως αφήναμε την παραλία πιο καθαρή από όσο την βρήκαμε αποχαιρετήσαμε τη Βόρη.

Με τη δύναμη των εθελοντών
Εργασίες σαν τον καθαρισμό παραλιών απαιτούν τη συνεργασία πολλών… έτσι οι ευχαριστίες είναι δεδομένες και… θερμές! Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν, τον κ. Γιάννη Ζώταλη, που έκανε την όμορφη βάρκα του απορριμματοφόρο (μας κέρασε τσίπουρο και κρύο νερό), τον κ. Μανδαράκα από το Δήμο, που ξεφόρτωσε τα απορρίμματα από τη βάρκα και με το φορτηγό τα μετεφερε στο κοντέινερ στο Κόρθι, βεβαίως ευχαριστούμε την ΕΝΑΛΕΙΑ για τη συνεργασία.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για τους καθαρισμούς που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, με την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα επιτρέψει στους ψαράδες να φτάσουν στις παραλίες με τις βάρκες τους. Θα χαρούμε πολύ στον επόμενο καθαρισμό να είστε μαζί μας… για μια Clean Green Andros!

The post Καθαρισμοί παραλιών Ατενίου και Βόρης σε 3 εξορμήσεις! appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf