Πεζοπορία φροντίδας στο μονοπάτι νο.2 Βουρκωτή – Χώρα

Πεζοπορία φροντίδας στο μονοπάτι νο.2 Βουρκωτή – Χώρα

Κείμενο: Βαλεντίνη Δεσκουλίδου
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου
Φωτογραφίες: Gerard Kramer, Αντώνης Σάσσαλος, Άννα Καλατζή, Γεωργία Καλαίμη, Όλγα Καραγιάννη, Άννα Βούλγαρη

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η 2η πεζοπορία φροντίδας της φετινής πεζοπορικής χρονιάς, στην υπέροχη διαδρομή 2 (Βουρκωτή – Κατακαλαίοι – Πυθάρα Αποίκια – Χώρα). Σημείο συνάντησης το Νειμποριό στη Χώρα, όπου ξεκίνησε το πούλμαν με τους πεζοπόρους για την ορεινή Βουρκωτή. Εκεί το σκηνικό του καιρού και των χρωμάτων άλλαξε και οι 46 συμμετέχοντες πεζοπόροι, ξεκίνησαν τη διαδρομή, μέσα σε ένα πέπλο ομίχλης και με σαφώς πιο χαμηλή θερμοκρασία, κατεβαίνοντας τα σκαλιά της ονειρικής και ερημικής Βουρκωτής.

Ο φωτογραφικός φακός έκανε κλικ συλλαμβάνοντας τους πεζοπόρους να μπαινοβγαίνουν στο σύννεφο ομίχλης. Λίγα κλαδέματα και περισυλλογή κάποιων σκουπιδιών στο διάβα μας, στο κατά τα άλλα καλοφροντισμένο από τους εθελοντές μονοπάτι, μέχρι να φτάσουμε στους Κατακαλαίους, όπου στο διάσελο, πλησιάζοντας, ο δυνατός αέρας, σα να τράβηξε την κουρτίνα της ομίχλης και φάνηκε μπροστά μας η Χώρα, που όσες φορές και να την έχεις δει, αυτή τη θέα πάντα σου κόβει την ανάσα.

Στους Κατακαλαίους, όμως, μας περίμενε άλλη μία έκπληξη. Στο ανέγγιχτο αυτό από το χρόνο χωριό, με τους αγνούς ανθρώπους, που ακόμα τηρούν τις παραδόσεις της Άνδρου, η κυρία Μαρίκα Στεφάνου μας έδειξε την Κατακαλιώτικη φιλοξενία, έχοντας ετοιμάσει λουκουμάδες για φίλεμα των πεζοπόρων και ο γιος της ο κ. Δημήτρης Στεφάνου μας έφερε τσιπουράκι. Αξιοσημείωτη επίσκεψη εκεί ήταν και στην περιποιημένη πηγή του χωριού στο τέλος του παρακλαδιού 2b. Στη συνέχεια, μέσα από ένα υπέροχο δασωμένο κομμάτι του μονοπατιού συνεχίσαμε τη διαδρομή μας για το επόμενο χωριό, τα Αποίκια. Στο δρόμο, ευαισθητοποιήμενοι εθελοντές μας και πεζοπόροι, πραγματοποίησαν διάσωση μιας κατσικούλας που είχε εγκλωβιστεί σε συρματοπλέγματα!

Φτάνοντας στη Σάριζα κάναμε άλλη μια μικρή στάση για νερό στην ιστορική και ξακουστή πηγή και κάποιοι, μετρώντας τις δυνάμεις τους, αποφάσισαν να περιμένουν εκεί το υπόλοιπο γκρουπ, που συνέχισε μέσω του παρακλαδιού 2a να επισκευθεί το νεραϊδότοπο της Πυθάρας με του καταράκτες και τις λιμνούλες της. Στη συνέχεια, όλοι μαζί, συνεχίσαμε τη διαδρομή προς τη Χώρα, σταματώντας στο πέτρινο γεφύρι των Αποικίων, όπου οι Route Angels της διαδρομής είχαν οργανώσει ένα μικρό κέρασμα. Το τοπίο γύρω απ το γεφύρι υπέροχο σκηνικό και οι ήχοι από τα νερά του ποταμού και το θρόισμα των φύλλων απ τα γιγαντιαία δέντρα πλαισίωναν τις χαρούμενες ομιλίες της ομάδας. Δεν μας έκανε καρδιά να φύγουμε, αλλά ο δρόμος μας καλούσε να συνεχίσουμε.

Μια τελευταία ανηφόρα μέχρι το δρόμο προς Αγία Μαρίνα και ξανά η εμφάνιση της Χώρας μπροστά μας πιο ζωντανή αυτή τη φορά και μια ανάσα δίπλα μας. Να κατηφορίζουμε απ το υπέροχο πέτρινο φαρδύ καλντερίμι που στέκει εκεί ανέγγιχτο απ τους αιώνες και να αναρωτιώμαστε όλοι πόσος κόπος και πόση δουλειά των προγόνων μας είχε επενδυθεί σ αυτές τις σκάλες! Εκεί και το μικρό λευκό εκκλησάκι της Αγίας Ελένης.

Λίγο μετά τους αμπελώνες Κουρτέση άλλη μια διάσωση ζώου έλαβε χώρα. Αυτή τη φορά ήταν, η Αργώ, ένα απ τα σκυλάκια των πεζοπόρων που γεμάτο περιέργεια εγκλωβίστηκε σε παρακείμενη ιδιοκτησία… και διασώθηκε ηρωικά, καταφέρνωντας για άλλη μία φορά να γίνει η μασκώτ της ομάδας! Φτάσαμε πια στο τέλος της διαδρομής 2 στο ποτάμι του συνοικισμού στο Νειμποριό. Και φυσικά, δεν ήταν δυνατόν, μια τόσο όμορφη μέρα να μην είχε κι έναν ωραίο επίλογο, με γαστρονομικό τόνο…σε παρακείμενη ταβέρνα με θέα το Τουρλίτη και την Αγία Θαλασσινή.

Όλα αυτά συμβαίνουν στις πεζοπορίες φροντίδας μας, όπου όλοι στο τέλος γινόμαστε και αισθανόμαστε μία μεγάλη οικογένεια… Να είστε όλοι καλά, και εσείς που συμμετείχατε και εσείς που θέλατε να συμμετάσχετε αλλά δεν μπορέσατε και όσοι θα ‘ρθείτε κοντά μας στις επόμενες πεζοπορίες. Σας περιμένουμε και είστε καλοδεχούμενοι να ενισχύσετε το έργο μας, ως πεζοπόροι στις πεζοπορίες φροντίδας αλλά και γιατί όχι και ως ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ μας…

Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες πεζοπορίες μας, οι οποίες προς καλύτερο προγραμματισμό και διευκόλυνσή σας, θα ανακοινώνονται πλέον σε μηνιαία βάση. androsroutes.gr/el/november-announcement

The post Πεζοπορία φροντίδας στο μονοπάτι νο.2 Βουρκωτή – Χώρα appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf