Απολογισμός 1ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Κυκλική Καππαριάς

Απολογισμός 1ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Κυκλική Καππαριάς

Κείμενο: Άννα Καλαζτή
Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου, Βαλεντίνη Δεσκουλίδου, Ελένη Σαλουβάρδου
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

7 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10.30 η συγκέντρωση στη Καππαριά των 17 συμμετεχόντων για τη 1η πεζοπορία φροντίδας της νέας χρονιάς στη κυκλική διαδρομή του δικτύου μας, γνωστή ως Kapp1. Και ποιος καλύτερος θα μπορούσε να αναλάβει οδηγός της ομάδας από τον ίδιο το Route Angel της διαδρομής, Στέλιο Βαρθολομαίο, κάτοικο του ίδιου χωριού και γνώστη της διαδρομής αλλά και της ιστορίας και της ιδιαίτερης ομορφιάς του χωριού αυτού της νότιας Άνδρου που ξαφνιάζει τον περιπατητή από το πράσινο σκηνικό ολόγυρά του. Τη διαδρομή, συνολικής απόστασης 4 χιλιομέτρων, ξεκινήσαμε από το νότο προς βορρά, περνώντας πρώτα από τον οικισμό Μωρακαίων, μετά από το Τζέο, Πέρα Χωριό για να καταλήξουμε στο τέλος στο Μεγάλο χωριό (Καππαριά).

Οι κλίσεις ήπιες, στην αρχή κατηφορικές και μετά ελαφρά ανηφορικές ενώ το σκηνικό ολόγυρα με καλοσχηματισμένες και καλοδιατηρημένες αιμασιές με λάινα (ελαιόδεντρα) αλλά και εντυπωσιακές συστάδες κυπαρίσσια, ροδιές και αμυγδαλιές. Τα σπίτια και στους τέσσερις οικισμούς περιποιημένα. Το εντυπωσιακότερο βέβαια είναι τα παλιά πέτρινα κτίσματα που στέκουν σε πείσμα των καιρών, ενσωματωμένα πλήρως στο τοπίο στο οποίο εδώ και αιώνες ανήκουν. Παλιά σπίτια του πρώτου οικισμού επί Λατινοκρατίας, ο οποίος τώρα έχει εγκαταλειφθεί και στη θέση του έχει αναπτυχθεί βορειότερα το Τζέο και το Πέρα Χωριό, πολυάριθμοι περιστεριώνες που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα επί Λατινοκρατία και Ενετών και μαρτυρούν την εκτροφή περιστεριών, επιβλητικά διώροφα μισογκρεμισμένα σπίτια, διάσπαρτα στους οικισμούς, που στέκουν και σου επικοινωνούν τη δική τους ιστορία, βγαλμένη από τα βάθη των χρόνων, όταν κατοικούνταν από τους νοικοκυραίους τους και τα κατώγια τους ήταν γεμάτα από τις σοδειές.

Ενδιαφέρουσα είναι και η εκδοχή για την ονοματοδοσία του χωριού «Καππαρία»… όχι από τη κάππαρη αλλά… από το «καπάρο» που δίνονταν για την αγορά των περιστεριών που εκτρέφονταν συστηματικά στους πολυάριθμους περιστεριώνες του.

Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαριάς

Η πορεία μας κύλησε ευχάριστα με ενθουσιώδη αλληλεπίδραση των πεζοπόρων μεταξύ τους, με πολλά φωτογραφικά κλικ που προσπάθησαν να συλλάβουν τις στιγμές και το τοπίο και ξενάγηση από το Στέλιο Βαρθολομαίο. Το μονοπάτι σε άψογη κατάσταση αλλά και η φιλοξενία που είχε φροντίσει ο Στέλιος να τύχουμε, ξεπερνούσε κάθε προσδοκία και φαντασία μας. Τι καλάμια για πεζοπορικά μπαστούνια στοιβαγμένα στην αρχή σχεδόν της διαδρομής, τι καλάθια με πορτοκάλια σε πεζούλες στη στενή, τι γλυκά κερασμένα στο τέλος της διαδρομής από το ζαχαροπλαστείο του χωριού του εορτάζοντα κιόλας τη μέρα αυτή Γιάννη Μπακέλα, τι ποτά και αναψυκτικά κερασμένα από το πρόεδρο της Κοινότητας Νίκο Μανέττα … και φυσικά το κερασάκι στη τούρτα μετά από όλα αυτά… η μακαρονάδα, η κολοκυθόπιτα και η σαλάτα, κέρασμα στους πεζοπόρους από το Πολιτιστικό Σύλλογο Καππαριάς.

Πραγματικά υποκλινόμαστε και ευχαριστούμε πολύ πολύ για το συγκινητικό αυτό τρόπο με τον οποίο όλοι οι άνθρωποι και οι παράγοντες της Καππαριάς αγκάλιασαν τη πεζοπορία του ANDROS ROUTES και τους πεζοπόρους στο χωριό τους.

The post Απολογισμός 1ης πεζοπορίας φροντίδας 2023 – Κυκλική Καππαριάς appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf