Καθαρή Πράσινη Άνδρος

"The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams"

Η Άνδρος είναι μοναδικό νησί, τόσο πράσινο ανάμεσα στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου ωστόσο, δεν αφήνουν την Άνδρο ανέγγιχτη, κυρίως δε την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω του του αυξημένου πληθυσμού. Όνειρο μας είναι να καταστεί η Άνδρος το πρώτο νησί των Κυκλάδων χωρίς απορρίμματα.

The Clean Green Andros Project

Στο νησί μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση απορριμμάτων καθώς ο παραγόμενος όγκος τους συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες του τοπικού συστήματος διαχείρισης. Η αύξηση κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης αλλά και η αύξηση του συνολικού παραγόμενου όγκου απορριμμάτων, δεν αποτελούν μια βιώσιμη κατάσταση. Είναι επιθυμία όλων μας να βοηθήσουμε την Άνδρο να γίνει ένα πιο καθαρό νησί για τους κατοίκους της, την άγρια ζωή και τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός για τους επισκέπτες, όλο τον χρόνο.

Το όραμα του  εγχειρήματος είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να προχωρήσει σε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων καθώς και των πλαστικών μιας χρήσης στην Άνδρο.

Αναλυτικά, επιμέρους στόχοι του εγχειρήματος είναι :

  • Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης
  • Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης απορριμμάτων
  • Η αύξηση των ποσοστών κομποστοποίησης απορριμμάτων
  • Η μείωση των απορριμμάτων που οδεύουν προς ταφή 

Πρόθεση μας είναι να συμπεριλάβουμε στο νέο αυτό εγχείρημα, όλη την κοινωνία της Άνδρου, συλλόγους, σχολεία, επιχειρήσεις, κατοίκους και επισκέπτες, μαζί με την πολιτική ηγεσία του νησιού μας, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης καινοτόμων αλλά και απλών πρακτικών, έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη τη μείωση των απορριμμάτων μας.

Σχεδιάζουμε άμεσα να μοιραστούμε με τον κόσμο της Άνδρου, ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες για ότι χρειάζεται κανείς να ξέρει για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση σε κάθε περιοχή.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως το εγχείρημα αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων της Άνδρου, του Δήμου, των υπηρεσιών καθαριότητας, τοπικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών εταίρων.

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Πολλοί από εμάς αναστοχαζόμαστε στην αξία της υγείας, στους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας, αλλά και στο πως επιδρούμε στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας. Το νέο αυτό εγχείρημα αποτελεί μια ευκαιρία για την Άνδρο, ήδη το πιο πράσινο Κυκλαδονήσι, να γίνει και το πιο καθαρό, αποτελώντας πρότυπο προορισμό βιώσιμου τουρισμού.

Τώρα είναι η ώρα να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για το νησί μας !

Αν ενδιαφέρεστε να σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις και τις δράσεις του εγχειρήματος, εγγραφείτε στην ηλεκτρονική μας λίστα στον σύνδεσμο εδώ : https://mailchi.mp/8392a3db1769/andros-cleaner-greener-signup

Cyclades Preservation Fund

Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως το νέο εγχείρημα υποστηρίζεται από το Cyclades Preservation Fund(CPF), το οποίο βοηθά εν γένει βιώσιμες πρακτικές και προωθεί τη διατήρηση της εξαιρετικής ομορφιάς και της φυσικής αξίας των Κυκλάδων. Η συνεργασία με το CPF και τους συνεργάτες του, θα μας ωφελήσει παρέχοντας μας πρόσβαση σε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλα Κυκλαδονήσια.

Περισσότερα για το CPF στον σύνδεσμο εδώ https://cycladespreservationfund.org

Advisory Board

Mission: Κύριος σκοπός της Επιτροπής είναι να βοηθήσει το εγχείρημα να επιτύχει.

Το όραμα για μια Άνδρο πιο πράσινη και καθαρή αφορά ι όλο το φάσμα της Ανδριωτικης κοινωνίας. Όλα τα μέλη της κοινωνίας πρέπει να έρθουν κοντά ώστε υπάρξει πρόοδος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτό το έργο, αν και ανεξάρτητο, συνεργάζεταιμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αρμόδιες υπηρεσίες απορριμμάτων και χρειάζεται την ενεργή στήριξη όλων των τοπικών φορέων και πολιτών του νησιού.

Προκειμένου να βοηθήσουμε την πορεία του εγχειρήματος και να διασφαλίσουμε την ευρεία του διάδοση συστήσαμε μια Συμβουλευτική Επιτροπή με εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής, όλων των δημοτικών παρατάξεων, των παρόχων υπηρεσιών καθαριότητας και τους βασικούς χορηγούς μας.

Ο βασικός σκοπός της Επιτροπής είναι να βοηθήσει στην επιτυχία του εγχειρήματος παρέχοντας συμβουλές και υποστήριξη, διασφαλίζοντας πως θα ενεργούμε από κοινού η με τρόπο εναρμονισμένο συνεπή με τις εξελίξεις και αποτελεσματικό.

Σύμφωνο συνεργασίας

Όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής δεσμεύονται να συνεργαστούν ως μια ομάδα για το καλό του νησιού. Η δέσμευση τους αυτή επικυρώθηκε με την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας το περιεχόμενο του οποίου αντανακλά την πρόθεση τους να δουλεύουν συνεργατικά για το εγχείρημα. Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο του Συμφώνου Συνεργασίας στο σύνδεσμο εδώ.

Το όραμα

Μια ομάδα

Δύναμη στη διαφορετικότητα

Κοιτάζοντας μπροστά

Συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον

Για όλη την Άνδρο

Εμπνέοντας όλη την κοινωνία

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής

Δημήτρης Λοτσάρης

Δήμαρχος Άνδρου

Δημήτρης Πέτσας

Πάροχος υπηρεσιών ανακύκλωσης

Ιωάννα Σαραβάνου

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Άνδρο”

ΑΤΤΙΚΗ ΠΙΑΓΚΟΥ

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Άνδρος-Νέοι Ορίζοντες”

Πέτρος Στρατής

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Η Άνδρος της Ζωής μας”

Δήμαρχος Άνδρου

Πάροχος υπηρεσιών ανακύκλωσης

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Μαζί
για την Άνδρο”

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Άνδρος-Νέοι Ορίζοντες”

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Η Άνδρος της Ζωής μας”

Γιώργος Παπαδάκης

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Άνδρος η πρώτη μας σκέψη”

Γεώργιος Μπάλλας

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Νέο Ξεκίνημα”

Άννυ Μητροπούλου

Διευθύντρια Ελλάδας του Cyclades Preservation Fund

Σπύρος Πολέμης

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Άνδρος η πρώτη μας σκέψη”

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Νέο Ξεκίνημα”

Διευθύντρια Ελλάδας του Cyclades Preservation Fund

Ομάδα διαχείρισης εγχειρήματος

Ulli Stahlmann

Richard Gillespie

Jola Gillespie

Όλγα Καραγιάννη

Κατερίνα Πανταζή