Γνωρίζουμε πόσο επηρεάζονται οι ακτές της Άνδρου από την παγκόσμια ρύπανση πλαστικών;

Συμμετοχή της Άνδρου σε μια παγκόσμια περιβαλλοντική έρευνα

Το εγχείρημα Καθαρή Πράσινη Άνδρος συμμετείχε με τη βοήθεια ντόπιων και εισερχόμενων εθελοντών στην παγκόσμια έρευνα καταγραφής πλαστικών σφαιριδίων με τίτλο “The 2021 Great Global Nurdle Hunt” που διοργάνωσε η Βρετανική περιβαλλοντική οργάνωση Fidra. 

Η έρευνα αυτή που διήρκησε όλο τον Οκτώβριο, πραγματοποιείται κάθε χρόνο και παρακινεί όλους μας- εθελοντικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα – να συλλέξουμε πλαστικά σφαιρίδια σε παραλίες και να συμπληρώσουμε μια φόρμα με τα ευρήματά μας. Ουσιαστικά αποτελεί μια παγκόσμια έρευνα για τη μόλυνση από τα πλαστικά σφαιρίδια (nurdles) και στοχεύει στον περιορισμό των απωλειών τους κατά την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα (βιομηχανική παραγωγή και παγκόσμιες μεταφορές αγαθών) που καταλήγουν στις θάλασσες.  Για να μάθετε περισσότερα για τη διαρροή πλαστικών σφαιριδίων στο περιβάλλον διαβάστε προηγούμενο άρθρο μας εδώ. 

Στην παγκόσμια έρευνα “Τhe 2021 Great Global Nurdle Hunt”, συμμετείχαν συνολικά 925 εθελοντές από 23 χώρες, με 274 δράσεις καταγραφής. Για να συλλάβει κανείς την έκταση του φαινομένου, στο 91% των χωρών (21 από τις 23) που συμμετείχαν στην έρευνα βρέθηκαν πλαστικά σφαιρίδια.

Οι εθελοντές του εγχειρήματος “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος” στήριξαν τη συμμετοχή της Άνδρου στην έρευνα “κυνηγώντας” πλαστικά σφαιρίδια και καταγράφοντας την κατάσταση σε 6 παραλίες και συγκεκριμένα σε Ατένι (και στις δύο παραλίες), Ζόργκο, Χρυσή Άμμο, Φελλό και Κούρταλη. Σε όλες αυτές τις παραλίες της Άνδρου βρέθηκαν πλαστικά σφαιρίδια, σε άλλες λιγότερα και σε άλλες περισσότερα. Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Άνδρο ούτε τις ελληνικές θάλασσες. Δείτε τα αποτελέσματα των καταγραφών μας, όπως αναρτήθηκαν από τη Fidra στον παγκόσμιο χάρτη μαζί με τα ευρήματα των υπόλοιπων οργανώσεων και ατόμων από όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματα αυτής της εξαιρετικά σημαντικής παγκόσμιας έρευνας, αξιοποιήθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη COP26, όπου και παρουσιάστηκαν στις 9 Νοεμβρίου 2021, παρουσία 25000 αντιπροσώπων από 200 χώρες και περίπου 120 αρχηγών κρατών.

Αξίζει να “ακούσουμε” τη Megan Kirton από τη Fidra η οποία επισημαίνει: “Τα πλαστικά σφαιρίδια είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ρύπανση από τα πλαστικά αυξάνει τις πιέσεις που ήδη αντιμετωπίζουν οικοσυστήματα και παράκτιες κοινότητες σήμερα. Η μείωση της πλαστικής και χημικής ρύπανσης είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις της βιοποικιλότητας και του κλίματος”.

Συμπερασματικά σε ό,τι αφορά τα πλαστικά σφαιρίδια, πέραν της ρύπανσης που προκαλεί η διαρροή τους στο φυσικό περιβάλλον, αυτή αποτελεί και μια τεράστια σπατάλη ενέργειας και ορυκτού πλούτου, καθώς πρόκειται για υλικά τα οποία καταλήγουν στη φύση προτού καν χρησιμοποιηθούν, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρυνθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν εξαιτίας του μικροσκοπικού τους μεγέθους. 

Θέλετε να συμμετέχετε σε δράσεις που θα βοηθήσουν την Άνδρο να γίνει πιο πράσινη και καθαρή; Γίνετε εθελοντής του εγχειρήματος Καθαρή Πράσινη Άνδρος στέλνοντας email στο info@androsresearchcenter.org και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy