Εκεί στο νότο της Άνδρου… Πεζοπορία φροντίδας ανάμεσα σε αγρούς και πυργόσπιτα!

Εκεί στο νότο της Άνδρου… Πεζοπορία φροντίδας ανάμεσα σε αγρούς και πυργόσπιτα!

Κείμενο: Άννα Καλατζή
Απόδοση στα Αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου
Φωτογραφίες: Άννα Καλατζή, Χρυσούλα Γραμματικογιάννη

Η Αργώ (το λατρεμένο σκυλί καινούργιου fan των μονοπατιών μας και των πεζοποριών φροντίδας) δεν άργησε να επιστρέψει. Δεκαπέντε μέρες μετά τη φροντίδα της Arn1, η Αργώ ξανάγινε η μασκότ της πεζοπορίας φροντίδας του μονοπατιού 4. Γύρω στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 μαζευτήκαμε 11 άτομα στο μοναστήρι της Τρομαρχιανής για να γνωριστούμε καλύτερα και να δείξουμε την αγάπη μας φροντίζοντας τη διαδρομή αυτή του Νότου που ενώνει το μοναστήρι με τα Αηδόνια, διασχίζοντας προηγουμένως το Νόνια και αγναντεύοντας τη κοιλάδα, τον όρμο Κορθίου αλλά και τα φημισμένα πυργόσπιτα της Πίσω Μεριάς.

Ξεκινήσαμε με θέα τις άγριες βραχώδεις ακτογραμμές κάτω από το μοναστήρι για να χωθούμε αμέσως μετά σε ένα απίστευτο αγροτικό τοπίο με τη φυσιογνωμία του νότου. Συκιές, αμυγδαλιές, ρίγανη, θυμάρι, κάπαρη, αμπέλια αλλά και ελαιώνες μας περίμεναν στο διάβα μας να μας προσφέρουν τους καρπούς τους ή να μας ξελογιασουν για μια δεύτερη πορεία εκεί όταν θα είναι ώριμοι να απλώσουμε το χέρι να τους γευτούμε.

Τον Αύγουστο δεν χρειάζεται κολατσιό σε αυτό το μονοπάτι… τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια είναι ένα χορταστικό superfood για την διαδρομή! Και μη νομίζετε ότι επειδή είναι Νότια Άνδρος, η διαδρομή στερείται νερών… κάθε άλλο! Ρεματιές και πηγές δρόσισαν το διάβα μας και ένα περίτεχνο γεφύρι μας περίμενε να το θαυμάσουμε λίγο πριν τα Αηδόνια, που έτσι κι αλλιώς κρατούσαν τα σκήπτρα του τερματισμού στις υπέροχες πηγές τους.

Σπίτια περιποιημένα, δρόμοι καθαροί, ασβεστωμενοι, στολισμένοι με πολύχρωμα γεράνια, η χαρακτηριστική θέα προς τη κοιλάδα και τον όρμο Κορθίου και τα πυργόσπιτα, όλα γυρνούσαν τη φαντασία μας αιώνες πίσω… τότε που οι Ενετοί άρχοντες έλεγχαν τον όρμο και τη κοιλάδα από αυτά τα σημεία και μας έκαναν να σκεφτούμε…”μα πόση πια ομορφιά…μα πόση πια ιστορία χωράει τούτος ο τόπος”.

Αυτή ήταν η έκτη μας πεζοπορία φροντίδας για αυτή τη χρονιά! Ουσιαστικά τελειώσαμε, δεν θα έχουμε πάλι πεζοπορία το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα όμορφο νωχελικό καλοκαίρι στις θάλασσες και στις ακτές! Από εμάς… Ραντεβού τον Σεπτέμβριο!

Τα μονοπάτια θα μας χρειαστούν πάλι το φθινόπωρο… μπορεί όμως να κάνουμε μικρής διάρκειας καλοκαιρινές πεζοπορίες σε διαδρομές που βγάζουν σε απομονωμένες παραλίες!

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν κοντά μας και αυτή τη χρονιά, ευχόμαστε τα καλύτερα για την επόμενη!! Μπορεί να μην ήταν τυχαίο αλλά η πεζοπορική χρονιά που πέρασε άρχισε και τελείωσε με Νότια Άνδρο (κυκλική Τρομαρχιών η πρώτη πεζοπορία φροντίδας, το 4 η τελευταία) … προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίο, αλλά πως το σύμπαν συνωμοτεί θετικά για τον όμορφο, άγριο και πολύπαθο ΝΟΤΟ της Άνδρου

Μέχρι τα πρωτοβρόχια… μπορεί να κάνουμε την έκπληξη με πεζοπορίες σε νερά και θάλασσες… Η Άνδρος έχει μονοπάτια παντός καιρού που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο μας… οπότε ας πούμε ξανά stay tuned, μείνετε cool και συντονισμένοι! Καλά μπάνια!

The post Εκεί στο νότο της Άνδρου… Πεζοπορία φροντίδας ανάμεσα σε αγρούς και πυργόσπιτα! appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf