2η πεζοπορία φροντίδας 2023 – Κυκλική Απροβάτου

2η πεζοπορία φροντίδας 2023 – Κυκλική Απροβάτου

Κείμενο: Άννα Καλατζή
Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου
Απόδοση στα αγγλικά: Βιολάντη Βρατσάνου

Υπό την απειλή βροχόπτωσης, με συνεχή ενημέρωση από meteo, poseidon και ό,τι άλλο φανταστείτε και φυσικά με το σταυρό στο χέρι… ξεκινήσαμε ρισκάροντας τη 2η πεζοπορία του 2023. Κυκλική Απροβάτου ή Apr1 με σημείο έναρξης και λήξης (φυσικά αφού είναι κυκλική) το Μπαλκόνι του Αιγαίου στο Άνω Απροβάτο, το χωριό όπου σου κόβει την ανάσα το ηλιοβασίλεμα και η ατέλειωτη θέα στο πέλαγος.

Ώρα 10.30 και αφού κάναμε το καθιερωμένο κύκλο γνωριμίας της ομάδας-όλοι νέα παιδιά, εκπαιδευτικοί του νησιού, πεζοπόροι από Άνδρο και Αθήνα fans του Andros Routes και των μονοπατιών του δικτύου μας και φυσικά οι εθελοντές Route Angels- όλοι μαζί γεμάτοι ενέργεια, όρεξη και κέφι αρχίσαμε να κατηφορίζουμε από το Άνω Απροβάτο προς τη πηγή και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και από εκεί διασχίσαμε τον οικισμό κατηφορικά προς τo Κάτω Απροβάτο και προς την παραλία Κούτσι, απολαμβάνοντας διαρκώς την εντυπωσιακή θέα προς τη δυτική ακτογραμμή και το πέλαγος που απλώνονταν μπροστά μας αντανακλώντας τα χρώματα του συννεφιασμένου ουρανού και των ηλιαχτίδων ενός καλά κρυμμένου χειμωνιάτικου ήλιου. Και, όμως, το υγρό και χειμωνιάτικο αυτό τοπίο έκρυβε μια απίστευτη ηρεμία και γαλήνη μέσα στην ισορροπία βουνού και θάλασσας που συνδύαζε η διαδρομή. Το πράσινο των χορταριασμένων αναβαθμίδων με το γκριζογάλαζο του ουρανού και της θάλασσας, τα κοπάδια με τα καλοταϊσμένα πρόβατα με τα μικρά τους ολόγυρα με τα πετρόκτιστα ξερολιθικά αγροτικά κτίσματα, συνέθεταν ένα ιδιαίτερο αγροτικό τοπίο και παράλληλα μία αξιοζήλευτη οικιστική περιοχή.

Φτάνοντας στη παραλία του Κούτσι, και έχοντας διασχίσει τα 2/3 της κυκλικής διαδρομής ακολουθώντας το μονοπάτι δεξιόστροφα του κύκλου, οι πιο τολμηροί της παρέας απόλαυσαν μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά ενώ οι υπόλοιποι απόλαυσαν ένα χαλαρωτικό διάλλειμα στη βοτσαλωτή ακτή.

Στη συνέχεια ανηφορίσαμε από την άλλη πλευρά της παραλίας, ακολουθώντας το άλλο μπράτσο του κύκλου διαγράφοντας έτσι ένα κύκλο εντός της αγροτικής κοιλάδας του Απροβάτου με τα διάσπαρτα αγροτικά οικήματα και τις εντυπωσιακές αναβαθμίδες. Η πεζοπορίας μας εκτός από απολαυστική και ευεργετική για τη ψυχή και το νου, ήταν επωφελής και για το μονοπάτι. Πατήματα από 19 άτομα, σάρωσαν τη βλάστηση στο terrain από τα άγρια σέλινα, τα ξινόχορτα και τις τσουκνίδες ενώ τα μικρά και μεγάλα κλαδευτήρια δούλεψαν στο ρυθμό του περπατήματος στη πλευρική βλάστηση και εξολοθρεύσαμε πολλές βατομουριές, καλάμια αλλά και κλαδιά που εμπόδιζαν τη διάβαση. Και να μη ξαχνάμε… δύο μεγάλες σακούλες σκουπιδιών γέμισαν με πλαστικά που με «κάποιο μαγικό τρόπο» είχαν επιρριφθεί στο μονοπάτι.

Ο καιρός , τελικά σύμμαχος στο έργο μας, κρατούσε με νύχια και με δόντια τη βροχή , η οποία άρχισε να έρχεται στα τελευταία μέτρα της διαδρομής όταν πλέον φτάναμε στη ταβέρνα , απ’ όπου είχαμε ξεκινήσει και όπου οι περισσότεροι απόλαυσαν τα γαστρονομικά της πιάτα. Αλλά και οι άλλοι που για κάποιο λόγο έπρεπε να γυρίσουμε πίσω στις υποχρεώσεις μας… δεν βγήκαμε χαμένοι ..αφού στη διαδρομή εμφανίστηκε πολύχρωμο το ουράνιο τόξο , σύμβολο ανακωχής Φύσης και Ανθρώπου.

Για άλλη μία φορά, εμείς από το ANDROS ROUTES , αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστούμε όλο αυτό τον υπέροχο κόσμο που έρχεται κοντά μας μετέχοντας στις πεζοπορίες φροντίδας του δικτύου και στηρίζει το έργο μας. Stay tuned για την επόμενη πεζοπορία μας, η οποία θα έχει… άρωμα αποκριάτικο…!!!

The post 2η πεζοπορία φροντίδας 2023 – Κυκλική Απροβάτου appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf