Περισσότερα από 1.400 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων συλλέχθηκαν από απομακρυσμένες ακτές της Άνδρου

Περισσότερα από 1.400 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων συλλέχθηκαν από απομακρυσμένες ακτές της Άνδρου

H Εναλεία, στα πλαίσια του Mediterranean CleanUp και σε συνεργασία με τα εγχειρήματα Καθαρή, Πράσινη Άνδρος, Andros Routes και τον Δήμο Άνδρου, ολοκλήρωσε μία σειρά καθαρισμών σε απόκρημνες παραλίες της Άνδρου!

Συνολικά συλλέχθηκαν 1.400 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων, κυρίως πλαστικών, από τις παραλίες Ατένι, Βόρη, Ζόργκος, Λύδι και Μεταλλείο. Χάρη στο δίκτυο κυκλικής οικονομίας της Εναλεία, που αποτελείται από πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, το θαλάσσιο πλαστικό που συλλέχθηκε θα διαχειριστεί και το μεγαλύτερο μέρος του θα ενσωματωθεί στην κυκλική οικονομία για ανακύκλωση και δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων!

Οι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν από τοπικούς εθελοντές των ανωτέρω εγχειρημάτων και κατοίκους της Άνδρου, σε συνεργασία με μέλη της αλιευτικής κοινότητας του νησιού που συνεργάζονται με την Εναλεία στα πλαίσια του Mediterranean CleanUp. Τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, περιόρισαν την αλιευτική τους δραστηριοτητα για να συμβάλλουν στην συλλογή θαλάσσιου πλαστικού από απομακρυσμένες παραλίες.

Η δυναμική και ο αριθμός των δράσεων, δεν θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή των εθελοντών και την συμβολή ιδιώτών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Ευχαριστούμε πολύ όσους βοήθησαν και στήριξαν άμεσα και έμμεσα τις δράσεις καθαρισμών!
Τέλος,οι δράσεις έλαβαν χώρα και στα πλαίσια της «Επιτροπής Συνδιαχείρισης Παράκτιας Αλιείας Βορείων Κυκλάδων» του προγράμματος «Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο», την οποία συντονίζει η WWF Greece που έχει στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών αλιείας από τους παράκτιους αλιείς.

Σχετικά με την Εναλεία
Η Εναλεία είναι ένας κοινωνικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω λύσεων κυκλικής οικονομίας. Ξεκίνησε ως η πρώτη σχολή βιώσιμης αλιείας στην Ελλάδα και τώρα δραστηριοποιείται σε θέματα έρευνας, εκπαίδευσης και καθαρισμών των θαλασσών από πλαστικά, από το “Mediterranean CleanUp” στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το “Bahari Safi” στον Ινδικό Ωκεανό.

Σχετικά με το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου & εγχειρήματα Andros Routes & “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”
Ένα “πολύχρωμο” ανθρώπινο μωσαϊκό, 50 περίπου ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών και καταγωγής, με έδρα μόνιμη ή εποχική στην Άνδρο, συνδεόμενοι από αγάπη για την πλούσια φύση, βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, από το 2009 έως σήμερα, μέσα από το εγχείρημα Andros Routes, ενώνουμε χέρια και προσφέρουμε εθελοντική εργασία, μαθαίνοντας να φροντίζουμε παλαιές πεζοπορικές στράτες, που οδηγούν στα σημαντικότερα και ομορφότερα μέρη της Άνδρου. Μέσα από το εγχείρημα Andros Routes στηρίζουμε μια βιώσιμη μορφή μετακίνησης και τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία της Άνδρου. Βοηθάμε στο ζωντάνεμα του αγροτικού χώρου μέσα από την αυξημένη επισκεψιμότητα που εξασφαλίζουν οι φροντισμένες διαδρομές. Προσφέρουμε τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες, να βαδίσουν στα ίχνη του νερού και των προηγούμενων γενεών, συνειδητοποιώντας αξίες ξεχασμένες και συνδεδεμένες με μια μακραίωνη αγροτική δραστηριότητα που κληροδότησε το καταπληκτικό ξηρολιθικό τοπίο του νησιού στο σήμερα…

Το νέο μας εγχείρημα “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”, διαμορφώνεται σταδιακά από τις αρχές του 2020. Μέσα από αυτό, επιδιώκουμε στόχους ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αλλαγής συμπεριφοράς στη διαχείριση απορριμμάτων από κατοίκους και επισκέπτες. Στόχος μας, να καταστεί η Άνδρος, όχι μόνο το πιο πράσινο νησί, αλλα και το πιο υγιές και καθαρό, ένα πρότυπο βιωσιμότητας στις Κυκλάδες!

www.enaleia.com
www.androsresearchcenter.org
www.androsroutes.gr
www.androsonfootfestival.gr
www.cleangreenandros.org

The post Περισσότερα από 1.400 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων συλλέχθηκαν από απομακρυσμένες ακτές της Άνδρου appeared first on Andros Routes.

Facebook
Twitter
Email
Print

Σχετικά Άρθρα

Banner Espa GrEspa Banner Gr Pdf Banner Espa EnEspa Banner En Pdf